Изложбата „Чудомир пред и зад обектива“ е част от програмата на Чудомирови празници '2022. Тя се открива на 29 март от 17.30 часа в Музея на фотографията

Малко се знае за още една от страстите на Чудомир, винаги и навсякъде да носи със себе си фотоапарат. Пътувайки из казанлъшката околия, из България и в чужбина, Чудомир неизменно запечатва всичко, което му прави впечатление – пейзажи, хора, забележителности и житейски ситуации.

Много от снимките му са били направени за публикуване във вестник „Искра“, където е бил дългогодишен сътрудник и редактор. Интересен факт е, че много често Чудомир снимал хора за модели и после снимката се превръщала в прекрасна рисунка, изваяна от четката на художника.

За това, че Чудомир е бил страстен фотограф, свидетелстват над 2500 запазени снимки във фонда на Музей „Чудомир“. За да се улесни достъпът до снимковия архивна Чудомир, той е дигитализиран.

В изложбата „Чудомир пред и зад обектива“ е представена много малка част от снимковия материал, показващ художника с неговото семейство, с приятели и известни личности, при посещение на културни забележителности и пътувайки в България, и в чужбина.

Изложения снимков материал е от фонда на ЛХМ „Чудомир“ и е представен със съдействието на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък.