През 2021 г. Народно читалище „Светлина – 1861“ - град Шипка, празнува своя 160-годишен юбилей. Серия от събития ознаменуват това празненство и към тях ще се прибави още един юбилей – този на художничката Севда Потурлян, която е свързана с Шипка по майчина линия. Изложбата се открива на 5 август и ще остане до 4 септември в Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ в Шипка.

Родена през 1971 г. в София, Севда Потурлян завършва Националната художествена академия, специалност "Книга и печатна графика". От 2004 г. е член на СБХ. Има единадесет самостоятелни изложби, излагала е в престижни галерии по света. Участвала е в множество общи изложби в страната и чужбина, и в редица национални и международни пленери и симпозиуми. Севда Потурлян е носител на 9 награди и номинации.

Изкуството й е смесица между наивизъм и експресионизъм, дар за окото и душата, една колоритна вселена, запечатала съкровени места, герои и аспекти на съществуването.

За нея проф. Чавдар Попов казва: „Севда Потурлян притежава специфичен дар да опоетизира „живеенето" на човека в неговите делнични, битови измерения. Тя открива достойни за вниманието на художника обекти дори и в най-тривиалните и непретенциозни ежедневни ситуации и аспекти на съществуването. Живописта й излъчва една тиха, ненатрапчива и естествена съзерцателност.“

В настоящата изложба Севда Потурлян за пръв път ще представи творчеството си в гр. Шипка. Живописни платна и акварели рисувани през последните десет години ще огреят интериора на етнографски музей „Чирпанлиева къща“ в центъра на града. Изложбата ще остане в музея до 4 септември, когато Севда Потурлян, заедно с други известни художници от страната и младежи от школа "Арт линия" - Казанлък, ще покажат сътвореното по време на художествения пленер „Светлина за Шипка“.