Казва Радостина Кацарова, управител на обучителния център в Казанлък, след впечатляващото представяне на неговите възпитаници на световния фестивал за LEGO роботика

Радостина Кацарова е създател и управител на „ИКТ Център“ ЕООД в Казанлък. Организацията е създадена през 2013 г. като Център за професионално обучение с лицензирани 13 професии – главно в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). От следващата година към нея се открива и Детска академия по програмиране и роботика. Центърът е Доставчик на обучения по ОПРЧР, с Акредитация по програма „Еразъм+“ за периода 2022-2027 г. и е член на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации. Радостина Кацарова е инженер със специалност „Електронна техника“. Тя е сертифициран обучител по много национални и европейски програми, сред които „Глобални библиотеки България“, „Дигитални умения за МСП в България“, Квалификационни обучения на учители и др. В екипа ѝ се включват и преподаватели от ППМГ „Никола Обрешков“. Успешно е сътрудничеството и с други казанлъшки училища при работата в Детската академия. В момента в нея са ангажирани около 60 деца, които постигнаха впечатляващи успехи и през тази учебна година.

- Г-жо Кацарова, наскоро възпитаниците на Академията се представиха отлично на Световния фестивал за роботика First Lego League в Бургас. Очакван ли бе успехът и как се отрази на Вашите възпитаници?
- Идеята за заниманията по роботика е децата да проявят своята инициативност и креативност, да имат поле за изява, което да им е от полза и в следващите етапи на тяхното развитие. Защото това занимание е свързано с много комплексни умения: конструктивни – при изработването на LEGO робота и за неговия дизайн, в информационните технологии – при програмирането му, при избора на стратегия при самото участие в надпреварата, за всичко това има много варианти. Най-ценното е, че се работи в екип. При подобни състезания се срещат млади хора с еднакви интереси, създават се приятелства, а самата надпревара е много емоционална и не се забравя. Доброто представяне пък прави емоцията още по-силна и споделянето ѝ популяризира дейността ни сред още повече младежи. Така подрастващите възприемат новите технологии по нов начин, не само като забавление, а и като творчество, развивайки своите умения в тази област. Настоящите успехи не са първи, а вярвам, няма да са и последни. В областта на роботиката през годините имаме пет купи от националното състезание „Роботика за България“, включително и призово място, спечелено от нашите възпитаници.

- Разкажете за фестивала в Бургас.
- На 20 април в Бургаския свободен университет се включиха близо 200 деца на възраст 10-16 години, от 24 отбора от 15 града от цялата страна. Световният фестивал за LEGO роботика FIRST® LEGO® League (FLL) се организира от Центъра за творческо обучение, който има лиценз за провеждането на надпреварата у нас, в партньорство с Община Бургас, а Бургаският свободен университет посрещна всички участници, посетители и LEGO ентусиасти. Този фестивал се провежда в 110 страни в света с милиони участници.
България се включи в световната FLL миналата година и го отбеляза с Фестивал в Пловдив. Поканени бяха най-добрите отбори по легороботика, класирани на първи места в нашето национално състезание „Роботика за България“, създадено по правилата на FLL. Горди сме, че наш отбор бе сред първите 24. Тази година в състезанието бяха поканени отново да се включат същите организации, като от Южна България бяхме само три града – Казанлък, Пловдив и Сандански. И само три организации участвахме с по два отбора.
Двата отбора Cyber Robo и Robo Clan на Детската академия по програмиране и роботика „ИКТ Център“ се представиха отлично, като Cyber Robo се класира 5-и на робоиграта, най-атрактивната част от състезанието. Горди сме, че нашият отбор Cyber Robo, със състезатели Борислав, Иван, Божидар, Йоан, Николай, Калина и Борис от 5-и и 6-и клас, успя да изпревари опитни участници – гимназисти от 9-и и 10-и клас! Robo Clan – две момчета с име Калоян, Георги и Веселин, също се представиха много добре в робоиграта, въпреки проблемите с робота, които имаха. Всички те са от казанлъшки училища: ППМГ „Никола Обрешков”, ОУ „Кулата“, ОУ „Мати Булгария“, Художествената гимназия, а Божидар е от Музикалното училище в Стара Загора.
Горда съм с децата! Те показаха невероятни умения, вдъхновение, иновативно, творческо мислене и спортсменство. Забавляваха се истински и си помагаха. Това са онези ценности, които правят First LEGO League толкова уникално състезание.

- Какви са правилата за провеждането на фестивала?
- Състезанието се състои от 4 категории, които са равнопоставени: Робо игра (Robot Game Ranking), Иновативен проект (Innovation Project), Робо Дизайн (Robot Design) и Основни ценности на FLL (Core Values). Всяка година има и специална тема. Тази година тя бе „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак изкуството и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства“. Отборите отговаряха на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които преминаваха с роботите си на сцената за „робот битки“.


Най-атрактивни бяха битките на отборите на специални полета пред публика и с аплодисменти. За две минути и половина децата трябва да изпълнят колкото мисии успеят, но за да го направят, трябва да имат определена изградена стратегия. Там всеки робот трябва да изпълни определен брой задачи, който носи различни точки. Например: да достигне определена точка от полето, след което да повдигне част от друго устройство на определена височина, да премести обекти и т.н. Всичко това става чрез програмиране на движението на робота с управление на двигателите и чрез различни сензори – за цвят, за допир, за разстояние и жиросензор.

- Как успяхте да осигурите материалната част?
- Участието на отборите ни нямаше да бъде възможно без подкрепата на най-крупното индустриално предприятие в Казанлък – „Арсенал” АД и още две местни фирми, които спонсорираха закупуването на тематичните комплекти за FLL, транспорта и логистиката. Само полето с фигурите по него за робо битките струва близо 1000 лева, роботите също са доста скъпи. През годините за образователната роботика са ни помагали и от Ротари клуб – Казанлък. Признателни сме и на ръководството на Математическата гимназия за подкрепата с 2 комплекта Lego Education EV3. Благодаря за помощта по време на състезанието на г-жа Марияна Дишлиева-Петрова и на Росица Добрева. Всеки отбор трябва да има двама ментори, а при нас 2 отбора са с един ментор. Благодарим и на родителите, които бяха на мястото на състезанието с незаменимата си помощ и поддръжка, както и на останалите, които ни се довериха и подкрепяха децата при подготовката им. Последните 3 седмици бяха много натоварени, но споделеният успех е още по-сладък.

- Какви участия предстоят за децата от Академията?
- Отборите ни по роботика Cyber Robo, Robo Clan и най-младият ни Robo Giga се готвят за националното „Роботика за България“, което се организира от SAP Labs Bulgaria и ФРГИ. Преди финала има три предварителни кръга онлайн. По традиция финалът на състезанието се провежда в столицата. Предстои вторият финал на състезанието по програмиране „IT Знайко“ от 26 до 28 април, първият беше в периода 19-21 април, едновременно с FLL в Бургас. От 1 юни започва традиционната ни Лятна академия с компютри и роботи за деца 1-4 клас.
Продължаваме записването на ученици за професионалния ни курс „Програмист“, който ще стартира в началото на юли. Освен, че ще завършат със Свидетелство за професионална квалификация, те ще бъдат на 2-седмично обучение в Португалия по програма „Еразъм“. Изискването е до юли месец да имат завършен 10-и клас и да имат интерес към програмирането и технологиите, без изисквания за ниво и знания. Записването е с попълване на формуляр: https://forms.gle/ufmbi31s5hLAybLu5.

„ИКТ Център” е една прекрасна възможност децата да придобият знания и опит в необятния свят на роботиката и модерните комуникации, да се забавляват и най-важното – да вървят по пътя на своите мечти, свързани със съвременните технологии.

Интервюто ще можете да прочетете и в новия брой във в. "Трибуна Арсенал"