Уникални образци на Тревненската школа гостуват на Казанлък

След нея в града на розите идва Троянската школа

В навечерието на Деня на християнското семейство - 21 ноември, в Музея на розата в Казанлък ще бъде открита изложба, представяща уникалната Тревненска художествена школа, съобщи директорът на Исторически музей „Искра” д-р Момчил Маринов. Изложбата е дело на Специализирания музей за зографско изкуство в Трявна и е направена съвместно по проект с Министерството на културата.

Експозицията представя цялото богатство на почутата Тревненска традиция - най-старата и представителна иконописна школа, която повече от 2 века и половина има огромно приложение и заслуги не само на българското етническо землище, но с впечатляващи постижения и в други страни на Балканите.

Освен уникални експонати от иконописта, ще бъдат представени и изящни образци на другия голям занаят, с който са прочути тревненските майстори - дърворезбарството, т.н. марангози.

Изложбата остава в залата за временни експозиции в Музея на розата до края на месец февруари 2020 година. Веднага след това в Казанлък гостува друга голяма художествена школа. Ще бъде подредена тематична изложба на българското занаятчийство от Троян, благодарение на Музея в града и неговия директор Елеонора Авджиева. Изложбата, показваща цялото богатство на троянската керамика, ще бъде на вниманието на казанлъчани и гостите на града в дните на Фестивала на розата следващата година.

Организаторите замислят демонстрация на занаятите и в двете изложби.

Гостуването на Тревненската и на Троянската художествени школи са част от богатата програма, с която Исторически музей „Искра” ще посрещне своята 120-годишнина. Музеят е основан през 1901 г. от родолюбивия казанлъчанин Петър Топузов.