Уникални кадри на фотожурналиста Тодор Славчев показват в Казанлък

На 22-и октомври от 17.30 часа в Музея на фотографията ще се отрие изложба от непокзвани досега в Казанлък снимки на един от доаените на фотожурналистиката у нас - Тодор Славчев.

Неговата внучка Яна Узунова е човекът зад идеята и тя се заема със запазването и подреждането на архива. Отнема ѝ осем години да дигитализира наследството на дядо си, а подбора за изложбата е направен от екипа на ФА „Янка Кюркчиева“, като са показани разнопосочните интереси на фотографа и запечатаните различни сфери на живота и бита в тези години.

52 на брой уникални кадъра на изсвестният фотожурналист ще бъдат изложени за публиката на музея. Фотоархивът му е изключително богат и обхваща близо 60 години от историята на България, от 30-те до 90-те години на миналия век, през които заснема лица и събития от различни сфери на обществения живот в родината: политически събития, градски и селски живот, бит и поминък, строителство и промишленост, дейността на БЧК, лов и риболов, спорт и туризъм, пейзажи и портрети. Архивът запечатва значими събития в историята ни като щетите от бомбардировките над София, влизането на съветските сили в страната, Народния съд и редица знакови фигури: политици, хора на изкуството, актьори, художници, писатели.

Тодор Славчев (1900-1992) е един от най-изявените майстори на репортажната фотография у нас. Той е роден през 1900 година в Пловдив и в 30-те години на миналия век се установява трайно в София. Член на Дружеството на фото-журналистите в България от 1934 година. От 1929 до 1946 г. Славчев е главен редактор на списание „Трудови вести“, където публикува свои снимки на социална и трудова тематика. През 1941 г. той посещава Вардарска Македония и заснема изгледи, бит и общественозначими събития. Славчев сътрудничи като фото-репортер на вестниците „Утро“,“Заря“,“Дневник“,“Днес“,“Вечер“ и „Нашенец“. По време на бомбардировките Славчев и семейството му се евакуират в софийското село Долни Лозен. Там той снима бита и обичаите на селото и пак от там чува за случващото се на 9 септември 1944г. в столицата. Славчев пристига в София и заснема разрушеният град. За съжаление редакцията му на Пасаж Св.Никола е една от разрушените при бомбадирането сгради, а голяма част от фото-архивът му изгаря.
Фото-архивът на Т.Славчев включва: политически фигури и събития; участие на България във Втората световна война; 9 септември 1944 г.; Цар Борис III; Македония през 1941-1943 година; ген.Владимир Стойчев; Георги Димитров; срещи и прояви на Съюза на българските журналисти; български писатели; вестник „Литературен фронт“(редакция); вестник „Стършел“(редакция, хумористи и карикатуристи); чествания на отделни творци; дейността на Българския Червен кръст; дейността на Комитета за трезвеност; спортни състезания; селски бит и селско стопанство; прояви на Славянския комитет; прояви на Българския ловно-рибарски съюз; Националното Радио; изгледи от Стара София и от множество градове, села и местности из страната-преди и след 9.ix.1944г. и други.

Изложбата ще остане в Казанлък до 4-и ноември.
Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства