Уникална изложба от гробницата на Тутанкамон се открива у нас

Уникална изложба със съкровищата и саркофага с мумията на египетския владетел Тутанкамон се открива за първи път в България. Така всеки, чиято мечта е да посети Египет, но не е успял да го направи, може да се докосне до богатството на древната цивилизация чрез изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история". Тя се открива днес, 10 юли, от 16.00 часа в сградата на Държавната опера в Бургас.

Изложбата съдържа 100 експоната, които са копия на автентични находки. Изработени са от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят притежава лиценз за това от Министерството на културата в Египет. Експозицията представя гробницата на момчето цар Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.


Предметите са групирани в няколко тематични къта - "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар". Посетителите ще могат да видят реплики на уникални находки, свързани с детето цар – златната маска наТутанкамон, трона на фараона и всички саркофази.

Досега изложбата е представяна в редица страни по целия свят, но идва за първи път в България с подкрепата на Община Бургас.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на тайни и загадки.

Експозицията ще бъде отворена за посетители всеки ден от 10.00 до 22.00 часа и ще остане в България до края на месец септември.

Гробница KV62 в египетската Долина на царете до Луксор е на Тутанкамон. Става известна след откриването ѝ от Хауърд Картър с големите богатства, които се намират в нея.

Планът на гробницата предполага, че не е била създадена за царско погребение, а е била пригодена след смъртта на младия фараон.

Гробницата е била препълнена с предмети, които не са били подредени, а оставени в безпорядък. Изваждането им е отнело около десетилетие, като съдържанието е пренесено в Египетския музей в Кайро. В специално отделение в Музея са представени находките от гробницата, но снимането на артефактите от туристите е абсолютно забранено.

Тутанкамон се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Според повечето изследователи, смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак след счупване, съчетана с усложнения от малария.

Тутанкамон е син на Аменхотеп IV от негова сестра с неизвестно име. Първата жена на фараона Нефертити родила пет дъщери, една от които с име Анхесенамон след възкачването си на престола се жени за Тутанкамон, така че съпругата му е била неговата полусестра.

Младият фараон не заема престола веднага след смъртта на баща си. Между тях царува фараонът Сменхкара. Някои теории сочат, че Сменхкара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си приема мъжко име и в продължение на няколко години управлява еднолично като фараон, след което отстъпва престола на Тутанкамон, който е от Осемнадесетата фараонска династия. Той е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието - до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри, така и на т.нар. „проклятие на фараона“. Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията.