Удостоиха Николай Ибушев със званието „Почетен хаджиеновец”

Изпълнителният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев бе удостоен със званието „Почетен хаджиеновец” на тържествена церемония по случай 93-ата годишнина от основаването на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” - училището, известно като Механотехникума на Казанлък. Почетен плакет, грамота и един от символите на Механото – тъмночервената вратовръзка, която носят и ученици, и преподаватели, са знаците, с които училищното ръководство отличава Николай Ибушев за неговия принос в развитието на професионалното образование, за доброто взаимодействие при осъществяване на дуалното обучение, за цялостната му подкрепа към училището, създаващо технически кадри, и въвеждането на иновативни и съвременни специалности.

От името на изпълнителния директор на „Арсенал” АД отличията получи Йордан Йорданов, директор „Управление на процесите” във фирмата. Той връчи на директора на Механотехникума Мариана Демирева специалния поздравителен адрес от Николай Ибушев и цялото ръководство на фирмата до всички учители и ученици на гимназията. В адреса се казва: „Чествайте своя патрон, славната история и великолепните традиции на вашето училище със самочувствието и дръзновението, с които самоуверено вървите към своето бъдеще. Като ваши партньори сме убедени, че един ден, когато дуалното обучение, в което вие сте първопроходци, се превърне в масова практика, а мехатрониката – в професия, поколенията след вас ще четат най-новата училищна история – тази, която вие днес пишете, и ще се дивят на вашата смелост и прозорливост. Празнувайте с поглед към 100-годишния юбилей на най-уникалното училище!”

Николай Ибушев е вторият носител на званието „Почетен хаджиеновец”. Първият, удостоен с тази чест, е дългогодишният директор на Механотехникума Христо Гъдев, който получи почетния плакет и грамотата по случай 90-ата годишнина на училището през 2015 година. А изпълнителният директор на „Арсенал” има в колекциятата си от отличия две ценни почетни звания от казанлъчани – Почетен гражданин на Казанлък и сега - Почетен хаджиеновец.

В тържеството по случай 93-ия рожден ден на Механотехникума бяха изброени успехите на училището. Специално внимание директорът Мариана Демирева отдели на факта, че за четвърта година две групи ученици заминават за обучение в Германия и Испания. Новият „космонавт” в училището е Йоана Велева от 8 „б” клас, която ще участва в тренировъчния лагер „Спейс камп” – Турция, това лято. Стипендия от 130 лева е отпусната на Христина Мечкова, която е национален шампион по борба при кадетките. Успехи са постигнали възпитаниците на професионалната гимназия и в учението, и в спорта.

От "Арсенал" АД в тържественото честване на годишнината на училището участва и инж. Николай Куцаров, който отговаря за дуалното обучение и е "топлата" връзка между фирмата и училището. От името на Община Казанлък поздравление поднесе ресорният заместник-кмет Цветолина Цветкова. Присъстваха бившият директор Христо Гъдев, настоящи и бивши учители, представители на бизнеса. Тържеството завърши с традиционния Парад на професиите - шествието по улиците на Казанлък.

Механо-техническото училище в Казанлък, чийто наследник е Механотехникумът, а днес – Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”, се изгражда по волята на дарителя - казанлъчанина Иван Хаджиенов, който завещава 1 милион златни лева за построяване на занаятчийско училище в Казанлък. Парите са внесени в Министерството на народното просвещение през 1923 г.
По искане на министъра на войната ген. Иван Вълков, който също е казанлъчанин, през 1925 година държавата отпуска още 1.5 милиона лева, които се прибавят към дарението, за изграждане на професионалното училище.

Опълченци от Шипка и доброволци от Сливница участват в народното тържество по полагане на първия камък на механо-техническото училище в Казанлък. Датата е 18 октомври 1925 година.

Общоградското шествие, преминало през града с военна музика и знамена, се води от министъра на войната ген. Иван Вълков. Тука са кметът на града и председател на Строителния комитет Дечко Христов, окръжният управител Ставро Андреев, главният секретар на министерството на търговията Соколов, началникът на професионалното образование Васил Ранков, народният представител Петко Стайнов, Казанлъшкият общински съвет, член на който е Константин Бозвелиев, представители на редица държавни органи, гражданството. Върху пергаментова хартия в 3 екземпляра е записан актът за постройката, като единият от тях е поставен в основния камък на сградата.

Първият план-проект на механо-техническото училище е на арх. Атанас Донков, автор на проекта на Паметника на Свободата на вр. Шипка.

Идеята на строителите на механотехникума е била учениците не само да се обучават, но и да произвеждат машини, които да се продават. Дори е била замислена ж.п. линия да свързва училището с гарата, за да се превозва произведената продукция. И наистина възпитаниците на първите випуски са произвеждали стругове, които са били продавани. По-късно в техникума са произвеждали бормашини и също са ги продавали.

Също така в началото учениците са внасяли определена такса за обучение, която в края на годината им се възстановявала. Първият випуск завършва през 1928 година и абитуриентите, ентусиазирани от успешното завършване, се отказват от внесената гаранционна такса, като с тези средства се закупува оборудване за работилниците.

Инж. Иван Тошков е първият директор на механо-техническото училище. За 93 години от съществуването му общо 15 са неговите директори, като най-дългогодишен е инж. Христо Гъдев. Над 20 000 са учениците, завършили механотехникума в града на розите, голям процент от които са продължили образованието си във висши учебни заведения и са заемали отговорни постове в региона и в страната.

Главният конструктор на „Мазерати” Людмил Чавдаров, Калин Добрев, професор в САЩ, директорът по техническите въпроси на „Арсенал” АД Христо Стрешков, младият изобретател Георги Чипов, който създаде „Умна ръка”, спечели престижни международни конкурси и когото FORBES-България отличи като проспериращ млад предриемач, са сред гордостта на училището. Негови възпитаници още са бившият кмет на община Казанлък Стефан Дамянов, ексдепутатът и ексдиректор на „Арсенал” Иван Иванов, директорът на „Капрони” Любомир Дянков, директорът на „Алианц България” в Казанлък Денко Денков и много други наши съвременници.