С още две седмици, до 13 май се удължава срока за задължителното носене на маски на обществени места. това става ясно от нова, поредна заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес-№ РД-01-236/24.04.2020 година

В предходната маските бяха задължителни до тази неделя, с оглед превенция и предпазване от разпространение на коронавируса.

В новата заповед се посочва ,че срокът се удължава с още две седмици. Предпазните маски са задължителни за всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

На фона на новата заповед на министъра, с която удължава срока за носене на маските, все повече юристи в страната излизат със свои становища, че министерските заповеди за маските са незаконосъобразни.