Осмокласници от специалностите „Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“ от ПГ "Иван Хаджиенов“ посетиха цеха за „Точно леене“ в „Арсенал“ АД, във връзка с програмата за дуално обучение. Това е и първа визита на възпитаниците на професионалната гимназия в това производствено звено, по изричното желание на преподавателите. Тя е пряко свързана с конкретното обучение на младежите по специалността „Материалознание“.
Осмокласниците се запознаха отблизо с целия технологичен процес – изработката на восъчните модели във формировъчната, леенето на заготовките в леярната и последващата им обработка. Конструкторът инж. Николай Куцаров им разказа подробно за приложението на различните метални сплави в специалното производство на „Арсенал“ – за техните физически свойства, техническа индикация и им даде и друга полезна за учениците информация за металите.
Инж. Куцаров, който е един от дългогодишните специалисти в дружеството, запозна децата с увлекателни и интересни факти за близо стогодишната история на оръжейното предприятие. Обиколката завърши пред наскоро реставрираните артилерийски системи, които предстои отново да заемат своето място в обновеното пространство пред арсеналския музей.
По време на първата си визита младите хаджиеновци бяха любознателни и проявиха жив интерес към показаното им от любезните домакини. А това, разбира се, няма да е тяхната последна среща с работещите в „Арсенал“. Вероятно след време някои от тях ще се присъединят към голямото арсеналско семейство.