Ученици от Казанлъшката математическа гимназия разработиха специален сайт за помощ и подготовка за матурата по български език и литература.
Сайтът matura.pmgkk.com e дело на дванайсетокласниците Елис Джамал Данга от 12 Б и Андриан Стойков от 12 В.


Разработката на двамата абитуриенти получи изкючително висока оценка и признание на журито и донесе бронзови медали на създателите си в Ученическата секция на 48-та конфренция на Съюза на математиците в България. Форумът е изключително престижен за СМБ, съобщи Цветанка Савова, преподавател по информатика и информационни технологии в Математическата гимназия и ръководител на двамата абитуриенти в тяхното разработка.
В продължение на близо три месеца Елис и Андриян създават matura.pmgkk.com

Разработката им е безценно помагало в подготовката за държавния зрелостен изпит по български език и литература.
В сайта се съдържат поредица тестове по езикова култура, с опция да се проверяват отговорите на задачите, с възможности и при грешни отговор, тестът да се решава наново.
Сайтът съдържа интересна информация за 8-те автора, изучавани в 12 клас и техните произведеиня, които влизат във въпросника за подготовката за матурата по български език. Това са Атанас Далчев, Гео Милев, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров. В сайта, разработен от възпитаниците на казанлъшката ППМГ могат да се намерят и литературни анализи върху изучаваните произведения, включени в матурата.


matura.pmgkk.com е създаден от две платформи-потребителска и административна, уточняват авторите й Елис и Андриан.

Заради впечатляващата си разработка, освен отличията, като част от приза е и фактът, че двамата вече са приети за студенти в Пловдивския университет.


Успехът на възпитаниците на Цветанка Савова, идва в седмицата с поредица успехи за възпитаниците на казанлъшката Математическа гимназия, както в България, така и по света.
За бронзовите медалисти от форума на Съюза на математиците в България, предизвикателствата тепърва предстоят:
За Елис Джамал Данга това е специалността „графичен дизайн“ в Софийския университет. За въстника й Андриян Стойков са компютърните науки и софтуерното инженерство в СУ или в престижен ВУЗ в Англия.

matura.pmgkk.comе само началото, интересното тепърва започва, категорични са двамата абитуриенти от Казанлъшката математическа гимназия.