Учени работят по нови технологии с мобилните устройства

Технология заменяща тъчскрийна? Това е ново поколение.
Днес са популярни сензорните дисплеи, но учените считат, че това не е бъдещето.
Сензорните дисплеи са част от всяко мобилно устройство и може би е трудно да се представим бъдещето без тях.
Учените от Университета „Карнеги Мелон“ работят по задачата да си представят бъдещето и света след 25 години. Те вече имат изградени концепции за бъдещето.
Едно от тях е електропроводима боя, която може да превърне стената в огромен сензорен дисплей, върху който може да се прожектира изображение.
Умният часовник пък може да използва ръката на човека също за проектиране на изображение. Има устройство, което да симулира усещането за допир във виртуалната реалност.
Разработката на новите технологии отнема много време и се оказва, че 90% от създадените прототипи могат да се провалят.
Причините за това могат да бъдат най-различни. Като например: неподходяща концепция, погрешна реализация, липса на адекватни за момента технологии, непрактично приложение или просто потребителя да предпочете друга разработка. Всичко това се оказва част от ежедневието на учените, но това не ги прави песимисти. Ако 9 от 10 нови идеи се провалят, десетата може да се окаже революционна.
Учени от Кеймбридж и шведския университет в Линшьопинг са разработили технология, която разпознава звука от допира на пръстите по дисплея на мобилното устройство, разпознавайки и символите в паролата. Този метод все още не е напълно ефективен и може да се справя с по-кратки пароли и ПИН-кодове, използвайки софтуер и машинно обучение. Целта на разработката е не само да запази паролите от злонамерени погледи, но и от слухтящи микрофони.

По материали на Мартин Дешев