Търсят се безработни висшисти за експерт по реклама и начален учител

Безработни младежи до 29 години, които не участват в никакви форми на заетост, образование или обучение, могат да кандидатстват за заемане на свободни работни места по програмата „Младежка заетост“, компонент „Стажуване“ за позициите експерт-реклама и учител начален етап. За първатата позиция е необходимо кандидатите да имат висше образование, специалност „Икономика” и без стаж по завършената специалност. За учителското място изискванията към кандидатите са висше образование, специалност „Начална училищна педагогика”, владеене на английски език и без стаж по завършената специалност.


Безработни млади хора могат да кандидатстват и по компонент „Обучение”, като позицията за висше образование е за експерт-реклама. Свободните работни места за безработни младежи със средно образование са за продавач-консултанти, готвач, работник кухня, сервитьори, сладкар, салонен управител, работник поправка на джанти и гуми, шофьор лекотоварен автомобил с категория „В”, работник - зареждане на рафтове, разносвач.


На трудовата борса в Казанлък продължава търсенето на специалисти в сферата на машиностроенето и учители.

България е сред държавите от Европейския съюз с най-висок дял на младежите, които не учат, не работят и не се квалифицират, т.е. не правят нищо (т. нар. NEETs – показател), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За миналата година страната ни е на пето място в ЕС по дял на NEETs – 24% от младежите на възраст 20-24 години не работят, не учат и не участват в допълнителни квалификационни курсове.

Най-нисък дял на младежите, които не учат и не работят, е отчетен в Скандинавските държави, както и в Германия, Швеция и Люксембург.

Като цяло в ЕС почти 5 млн. младежи на възраст 20-24 години не работят и не учат нищо. Делът им е малко над 17 на сто от всички във възрастовата група.

Най-голям ръст на NEETs за периода 2006-2015 г. е отчетен в Италия и Гърция, а най-голям спад – в Германия, България, Швеция, Чехия и Полша. Ситуацията се е влошила за 10-годишния период дори в държави като Финландия, Дания, Великобритания и Ирландия.

Като цяло в ЕС живеят почти 90 млн. младежи на възраст 15-29 години, показват данните на Евростат. Във възрастовата група 15-19 години почти 80 на сто от младежите учат, малко над 11 на сто и учат, и работят, приблизително 4 на сто работят и само 6 на сто не правят нищо.

В следващата група обаче – от 20 до 24 години, делът на младежите, които не правят нищо, се увеличава до 17,3%, а във възрастта от 25 до 29 години делът на учащите пада до 8%, а на учащите и работещите едновременно – до 13,5%. Работещите са почти 60%, а тези, които не учат и не работят се увеличават до почти една четвърт.