Търсят нов стопанин на Минералната баня в Овощник

Минералната баня в село Овощник ще бъде обявена на конкурс за отдаване под наем срещу месечна цена от 856 лева. Това предлага общинска администрация на местния парламент, който се свиква на заседание на 7 септември. Наемът да бъде за срок от 10 години, а спечелилият конкурса не трябва да променя предназначението на обекта – обществена баня. В тримесечен срок той е длъжен да направи и ремонт на обекта, а размерът на инвестициите с цел подобряване състоянието на базата трябва да е не по-малко от 80 000 лева. Първата дата за конкурса е 20 октомври, втората дата – 8 ноември.


Минералната баня в село Овощник представлява две едноетажни сгради – основната е със застроена площ от 1017 кв. м, а допълващото застрояване е 20 кв. м.
От 30 юни тази година с решение на Общинския съвет банята бе прехвърлена безвъзмездно чрез дарение от общинското търговско дружество „Хигиенни и битови услуги“ ЕООД на Община Казанлък.


Общо взето, минералната баня напоследък стана обект със силно затихващи функции. И няма как да е по-друг начин, след като наблизо е Павел баня с огромни комплекси за лечение и рехабилитация и модерни СПА-центрове. Преди години много казанлъчани, особено по-възрастните, ходеха на баня в Овощник или се лекуваха след травми и ревматоидни заболявания с минералната вода. За съжаление, липсата на инвестиции за подобряване на базата доведе до отлив от това място. Шум около обекта вдигаха медиите на 8 април – когато Общината къпеше безплатно ромите по случай техния празник.


През далечната 1935 година церемонията по откриването на Минералната баня в Овощник приключила с поднасяне на чаша коняк. Освещаването станало на 30 юни „при стечението на много граждани, прочетоха се и подходящи молитви”. Кметът казал само няколко думи, съобщава казанлъшката преса за събитието. Постройката на „банската сграда” при новото изворче била дело на предприемача М.Белов и била по–голяма, по-удобна и по-чиста от старата.
Направените сондажи през шестдесетте години на миналия век разкриват една уникална високодебитна минерална вода с изключителна концентрация на флуорид и метасилициева киселина, с температура 51 градуса и ниско съдържание на разтворени минерални вещества. Освен съществуващите стари извори, новите сондажи увеличават значително дебита на находището и дават визможност за използване на минералната вода в разнообразни аспекти. Аналитичните резултати показват, че минералната вода практически е стабилна, независимо от годишното време, от честотата на валежите, от температурните отклонения и други климатични особености.