Три деца са жертви на пътя, започват масирани проверки около училищата
Над 90% от пешеходните пътеки в Казанлък са подновени, информират от Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата”

От началото на годината до края на май в Старозагорска област при пътни произшествия са загинали три деца, а други 20 са били ранени. Две от децата са загинали в автомобили при катастрофи, а едно дете е загубило живота си като пешеходец. Това показват данни от „Пътна полиция”, изнесени по време на заседание на Комисията по безопасност на движението, проведено днес под ръководството на областния управител на Стара Загора Георги Ранов. Темата на зе свързана с наближаването на новата учебна година и осигуряването на безопасността на децата по пътищата.

Преди старта на учебната година от полицията започват проверки на изправността на оградните съоръжения и маркировката около училищата. Изготвен е график за присъствие на униформени служители край учебните сгради в натоварените часове.

От „Автомобилна администрация” извършват проверки на училищните автобуси от началото на тази седмица. Те ще продължат в следващите два месеца.

От Община Казанлък информацията е, че се подновяват всички пешеходни пътеки на територията на града, като с приоритет са тези около детски и учебни заведения. До момента са подновени над 90% от пешеходните пътеки в Казанлък.

По време на дискусията за безопасността на движението и за опазването на децата на пътя излязоха различни предложения от страна на участниците в комисията. Те основно се отнасят до необходимостта от законодателни инициативи за промени в Закона за административните нарушения и наказания и други закони, свързани с движението по пътищата, с цел повишаване на сигурността на пътя, намаляване на пътнотранспортните произшествия и въвеждане на по-адекватни наказания за нарушителите.

На заседанието на комисията присъстваха представители на „Пътна полиция”, Окръжна прокуратура, РЗИ, Областен отдел „Автомобилна администрация”, неправителствени организации и общините от област Стара Загора.