Нови три висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години сред тях е и Тракийския университет в Стара Загора, информират от Министерството на образованието и науката. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет и ще се актуализира до 1 ноември всяка година.
От подадените 8 заявления на критериите за изследователски университети отговарят Медицинският университет – Плевен, Тракийският университет – Стара Загора и Русенският университет „Ангел Кънчев“. Трите университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Определените за изследователски висши училища имат и сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия.
Оценката за научната дейност на висшите училища се изчислява по приета от Министерския съвет методика за определяне на изследователските висши училища. Отчетени са научните резултати, видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развитието на академичния състав, общественото и икономическото въздействие на научната дейност. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки и оформят крайна оценка по определена формула.
Статутът на изследователско висше училище беше въведен в Закона за висшето образование през 2020 г. Той се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност на висшите училища.