Колкото и невероятно да звучи, суровото тиквено семе се оказва изключително полезно, освен че е и много вкусно.
Тиквите, от които то произлиза, са едни от най-пълноценните и питателни храни, съдържащи много и важни за човешкия организъм вещества.
Любопитното е, че те са били използвани стотици години за медицински цели като богат източник на магнезий, калий, желязо, цинк, витамин К и омега-3 мастни киселини. Всички те подпомагат физическото и психическото здраве, сърцето, кръвното налягане.
Магнезият, съдържащ се в тиквените семки, подобрява настроението и съня.
Манганът произвежда колаген за здрава кожа и кости.
Желязото доставя кислород до клетките.
Цинкът поддържа имунитета.
Суровите тиквени семки са с високо съдържание на антиоксиданти – каротеноиди и витамин Е, които облекчават възпаленията и спомагат за предотвратяване на заболяванията.
Те също са богати на омега-3 мастни киселини, подпомагащи сърдечната дейност, намаляват възпаленията и риска от втвърдяване на артериите.
Тиквените семки могат да осъществяват контрол върху кръвната захар, регулирайки инсулина.
Чрез съдържанието си на магнезий те благоприятстват спокойния сън.
В крайно сметка те поддържат имунитета. Достатъчни са само 50-100 гр. на ден сурови тиквени семки.
0 коментара
Все още няма коментари към публикацията. Бъдете първи и споделете Вашето мнение!