Те ти булка, Спасовден!


На 40-тия ден след Възкресение Христово, православните християни отбелязват друг голям празник- Възнесение Господне, известне още като Спасовден.

Празникът е голям, защото това е седмият, последният велик четвъртък.

Тачи се строго за предпазване от градушка – има много строги забрани за домакинска и полска работа.

Вярва се, че ако на Спасовден вали, годината ще е богата, а реколтата – обилна.

На този ден Господ прибират душите на всички покойници, пуснати на свобода на първия Велики четвъртък.

Според народната вяра в нощта срещу Спасовден русалиите (самодивите) кършат връхчетата на цветето росен, смятано за самодивско биле, и се кичат с него, затова са милостиви към хората и ги лекуват.

Празникът се тачи особено от бездетни жени, тъй като се вярва, че само срещу Спасовден те могат да се излекуват от безплодието.

В Източна България на празника се изпълняват обичаи със сватбена насоченост – момите се хващат на празнично хоро, облечени във взети от млади невести булчински дрехи, вярвайки, че по този начин ще си осигурят омъжване до следващия Спасовден.


Придобилият популярност израз : " Те ти, булка, Спасовден!" идва от края на българска еротична народна приказка, в която са замесени много надарени булка и младоженец. След 40-дневни мъки, попът, който ги венчал, и който случайно се е натъкнал на огромната мъжественост на жениха, се отървал от мъките си. Затова изразът се използва от и за човек, който е преминал през голямо премеждие.


Църквата чества възнесение Господне – след своята смърт и възкресение, заобиколен от учениците си и Богородица, Бог се изкачва на Елеонския хълм край Ерусалим и се възнася на небето.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва актът на човешкото спасение.

На този ден празнуват: Спас, Спаска, Спасена, Спасуна . Празникът се отбелязва и като ден на шофьорите.