Тази нощ водата „мълчи”, сбъдва желания


Настъпва нощта на Водици, една от най-магичните нощи в годината. Народната традиция повелява нощта на мълчаната вода да се отбелязва на 5 срещу 6 януари - Богоявление. Българският народ вярва, че тази нощ водата може да чуе желанията ни и да ги сбъдне. Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва "да чува" и да сбъдва.

За да стане това, трябва да се извърши определен ритуал.

Когато се здрачи на 5 януари вечерта, се налива вода в котле, малка тенджера или чаша. Желателно е избраният съд да не е пластмасов. Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Съдът трябва да се хване с две ръце. Притихнете с водата, оставете я да ви усети, подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас, съветват старите хора.

След това се приберете и оставете водата под небето – да се "измълчи" и пречисти.

Малко преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Кажете й желанието си, а на сутринта си измийте очите с нея и отпийте.

На 6 януари е денят на мъжката енергия, когато момчетата и мъжете се къпят в студена изворна вода за здраве и сила. А третият ден от Водици, 7 януари, е свързан с женската енергия, когато жените и момите се къпят в студената вода за здраве и плодородие. Така пречистени енергиите се сливат силни в новата година.


Народът ни отбелязва нощта на мълчаната вода срещу 6 януари, когато идва Богоявление. Великият Водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната църковна традиция. В него се възпоменава Христовото Кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на Въплътения Бог.

Велик Водосвет се извършва само два пъти в годината: на самия празник Богоявление и днес в навечерието му - на Водици.

Тази църковна практика е запазена от V век. Много вярващи присъстват на Великия Водосвет, който се отслужва в храмовете след Светата литургия, за да отнесат още днес в домовете си светена вода за здраве и спасение.