Създателите на интерактивната игра Pokemon Go на съд Американски гражданин е подал жалба срещи компанията, което става повод и за образуването на първото дело срещу дружеството, съобщава BBC, цитирано от Дарик радио.

Стартиралата на 5 юли игра, базирана на виртуалната реалност, се превърна в световен феномен, а инцидентите с играчите, които обикалят и "търсят" покемони на всевъзможни места зачестяват.
По същество съдебният иск срещу компанията е Niantic е за това, че не е съзряла последствията, поставяйки "виртуални покемони в реалния свят".
Междувременно в края на юни от японската АЕЦ "Фукушима" отправиха настоятелна молба към създателите на играта да махнат покемоните от нейната територия и от зоните за евакуация в провинция Фукушима.
Обръщението дойде, след като от японската компания откриха покемон в обектите си и са разтревожени за сигурността на техните търсачи, без да обясняват къде точно са се появили виртуалните същества.
Междувременно набиращата сила световна игра- оплита в мрежите си все повече българи на различни възрасти.
Между 50 и 300 лева броят нашенците, луднали по лова на покемони.
Световната истерия по лова на анимационните герои през мобилни телефони веднага бе превърната в печеливша ниша, напипана от хитри търговци. Те продават развити профили в играта и така осигуряват на маниаците по-високи нива и по-ценни анимационни герои, които иначе сами не могат да си хванат.
Бизнесът набира сила от няколко дни. През сайтовете за обяви ловците на покемони са привлечени да си набавят все по-високи и по-високи нива в приложението Pokemon Go.