Диригентът Владимир Кираджиев пристига от Виена, за да дирижира „Травиата” на сцената на Старозагорската опера на 9 декември. В ролята на Виолета Валери зрителите ще видят за първи път великолепното сопрано Емилия Иванова.
Владимир Кираджиев е роден в Пловдив, а от 1989 живее във Виена. Завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалности оркестрово и хорово дирижиране и композиция. Участвал е в майсторски курсове във Ваймар (1983) при Курт Мазур, Сиена (1985) при Франко Ферара и Варна (1987) при Карл Остерайхер. През 1988 е поканен от проф. Остерайхер за следдипломна квалификация в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където през1991-1992 е художествен ръководител на Виенския Резиденц оркестър.
Той е дирижирал прочути оркестри като BBC Schottish Symphony, Софийска филхармония, I pomeriggi musicali, Унгарски фестивален оркестър, Берлинския симфоничен оркестър и много други.
Владимир Кираджиев преподава оперно дирижиране и свирене на партитури в Института по дирижиране към Виенския Университет за музика и сценични изкуства, от няколко години той води концертите с млади таланти – солисти на Международната лятна академия към Университета. Ръководи и диригентски курсове в Австрия, Полша, България и Мексико.
Има множество записи с оперна и симфонична музика и творби на съвременни австрийски композитори. През 2015-та заедно с пианиста Людмил Ангелов, той записва на компактдиск за първи път открития от двамата след 140 години Концерт за пиано в ми минор, оп. 3 от М. Мошковски с Шотландския симфоничен оркестър на BBC.
Редовната работа с много оркестри и оперни театри в България му носи „Кристална Лира“ за най-добър диригент за 2015-та.
Емилия Иванова е родена на 13 февруари 1982 г. в Украйна, като до шести клас учи в Харков. Първи тласък към оперното пеене ѝ дава нейната учителка Маргарита Малджанска. Впоследствие продължава в Държавната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София при проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. С пеене започва да се занимава на 13-годишна възраст. Като ученичка има участия и награди в конкурси за млади певци.
Като студентка, през 2008 година, е избрана от журито на конкурса „Нови гласове“ в продължение на една година да работи в Софийската опера. Тогава печели и втора награда на конкурса в Сполето, Италия. Там посещава майсторските класове с Ренато Брузон, Соня Ганасси, Бернадет Манка ди Нисса, Тереза Берганца и други.
Емилия дебютира в Сполето в ролята на Джилда от „Риголето“. През 2009 печели конкурса в България за участие в конкурса BBC Cardiff, и стига до финал. През 2010 е финалистка на конкурса „Опералия“ заедно със Соня Йончева /която печели това издание на конкурса/. Финалът на конкурса е в Миланската Скала под диригентството на Пласидо Доминго.
От 2010 до 2013 е солистка в Операта в Бон, Германия. Изявява се на различни оперни сцени в Холандия, Полша, Русия и Италия. През 2015 г. участва в първото сценично представяне на „Dona nobis pacem“ от Бах на историческата сцена на Болшой театър, Москва под режисурата на Владимир Василиев.
В репертоара на 39-годишната певица са роли като Адина („Любовен еликсир“), Амина („Сомнамбула“), Гретел („Хензел и Гретел“), Камилетта („Дон Фалконе“), Нинета от („Любовта към трите портокала“), Русалка („Русалка“), Джилда („Риголето“) и други.