Осмокласникът от ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък Александър Проданов единственият българин финалист, класирал се с максимален брой точки в десетото издание на олимпиадата по математика на международната фондация „Леонард Ойлер” и Санкт – Петербургския университет. Олимпиадата е известна още като Ойлеровата олимпиада.
В изключително престижното и тежко международно математическо състезание са участвали 4 000 млади математици от 22 страни.


на сн: Александър Праданов,


Сред финалистите, получили максимален брой точки, най- много – 23-ма са представители на Русия, 3-ма на Узбекистан и по един от Испания, Казахстан и България.
Казанлъшкият ученик е с максимален резултат в квалификацията на „Формула на Единството”.
Още няколко обещаващи български надежди в математиката са с добро класиране от това международно състезание.
Шестокласниците Мария Дренчева и Светослав Развигоров от Софийската МГ и Ясен Пенчев от ППМГ – Габрово са с резултат от 54 точки и са в челото на класирането. С резултат 54 точки е и Мартина Илиева от 9 клас – Варна.


На финала, който за България ще се проведе през февруари тази година в Стара Загора, се класират ученици от математическите гимназии в Благоевград, Варна, Габрово, Казанлък, Перник, Пловдив, Русе,Сливен, София и Стара Загора.
Освен Александър Проданов, във финалите на Ойлеровата олимпиада ще участват още двама представители на казанлъшката математическа гимназия- осмокласникът Петър Хитров и деветокласникът Стелиян Цветанов.

Официален представител на състезанието за България е Педагогическа асоциация „Образование без граници” – Стара Загора. Работите на българските участници, спорещи за мясот на фанала на престижнто международно математическо състезание са проверявани от журито на олимпиадата в Санкт Петербург.