Така определи покойният астрофизик и един от гениите на съвремието ни Стивън Хокинг казанлъшкият „златен“ учител по физика и носител на орден „Свети св. Кирил и Методий“ Тедосий Теодосиев.
Създателят на Школата по физика гостува в предаването на btv „Тази неделя“, за да разкаже повече за гениалния изследовател на Вселената. Двама ученици на Теодосиев са имали щастието и шанса да работят със Стивън Хокинг, съобщи Теодосиев: това са първият златен медалист на казанлъшката Математическа гимназия от 19 77 година Иван Танев и носителят на златен медал от международната олимпиада по физика в Осло през 1996 година Павлин Савов.


Според Теодосиев, целят живот на Стивън Хокинг е показно за огромните човешки възможности, както и доказателство за това, че „там, където расте опасността, расте и спасението“.

„Като вдъхновяващ пример за младите, опредили живота на астровизика Хокинг казанлъшкият физик Тео, който в типично негов заявява, че се чувства донякъде и роднина на Стивън Хокин, затова „защото се опитва да преподава и вдъхновява младите за трудните неща на разбираем език“, както е правил самият Хокинг.
Със живота си астрофизикът Хокинг преодоля един от десетте смъртни гряха- този за отчаянието и унинието и показа, че смисълът на живота е много повече от това, което е около нас, допълни оеще физикът Тедосий Теодосиев.