Светият Синод с призив за подкрепа на пострадалите в Хитрино

Във връзка с трагичната катастрофа отнела внезапно живота на 7 жители на Шуменското село Хитрино, причинила по-тежки или по-леки наранявания на десетки мъже, жени и деца и причинило сериозни материални щети, Светия Синод на БПРЦ – Българска патриаршия начело с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати съболезнователен адрес до областния управител на Област Шумен г-жа Донка Иванова и до кмета на село Хитрино г-н Нуридин Исмаил. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод към БПЦ. В съболезнователния адрес се казва:

„Светият Синод на Българската православна църква в пълен състав во главе с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с тревога и отеческа болка прие вестта за трагедията, сполетяла жителите на с. Хитрино. Но ние знаем, че с физическата смърт не свършва човешкото битие и сега, в тъгата изпълнила нашите сърца, с надежда и вяра отправяме молитва към Бога, който ни утешава при всяка наша скръб, да прояви Своята велика милост към Своите създания, да утеши скърбящите, да заличи причинените рани със Своята любов и да пази от всяко зло и напаст българския народ!, се казва в съболезнователиня адрес на Светия Синод.

От Синода призовават "боголюбивите чеда на Българската православна църква с непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов да отправят молитви за жертвите на трагедията и техните близки, и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната подкрепа и помощ на всички пострадали."

В понеделник ще бъде открита и специална набирателна сметка, в помощ на пострадалите исемействата на загиналите при днешната трагедия в Хитрино.