През трите седмици да следваме максимата: "Най-добрите ни приятели са тези, с които не се срещаме"

Удължава се епидемичната обстановка в България до края на месец януари 2021 г. От 27 ноември, вечерта, до 21 декември 2020 г. в държавата се въвеждат строги, но не крайно драстични мерки, с които се цели да се овладее високият пик на разпространение на коронавируса в нашата страна. Очаква се въведените мерки да дадат резултати до две седмици. Това съобщиха на специален брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и Националният оперативен щаб.

За три седмици се спират посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца. Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия във центрове и школи.

Преустановяват се всички конгреси, семинари, тиймбилдинги, груповите културни и развлекателни събития с изключение на театрите, където ще се допускат зрители до 30% от капацитета и те трябва да бъдат с маски. Не се допускат частни тържества с повече от 15 души. Спират се спортните мероприятия до 18-годишна възраст. Състезанията за тези над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика. Няма да работят фитнес центровете, игралните зали, казина. Преустановява се работата на заведенията за хранене и развлечения, допускат се доставки на храна за вкъщи.

Преустановява се работата на търговски центрове и търговски центрове тип мол с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, оптики, банки, застрахователни компании, офиси на мобилни оператори. Забраната е за големи търговски обекти, магазините, които са малки, ще продължат да работят. Спират се организираните туристически пътувания и екскурзии.

Не се налага вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Паркове и градини остават отворени, както и всички храмове - църкви, джамии, синагоги.

Решението беше трудно, допълни социалният министър Деница Сачева, като подчерта, че продължава социалното подпомагане в условията на извънредна епидемиологична обстановка, които бяха въведени. Тя съобщи и за новата помощ от 24 лева на ден за останалите без работа след затваряне на съответния бизнес, която ще стартира след влизане в сила на Постановлението на МС от 27 ноември 2020 г.

Главният здравен санитарен инспектор на България доц. Ангел Кунчев цитира максимата, че в тези три седмици най-добрите ни приятели са тези, с които не се срещаме.

Според ген. Венцислав Мутафчийски, председател на НОЩ, с тези мерки се цели да се намали риска от заразяване с 50%.

По думите на здравния министър идеята на всички тези ограничения е хората да посрещнат Коледа и Нова година в по-спокойна обстановка.

„Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Премиерът Борисов припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности и поясни: „Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“.

Като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност, допълни още премиерът на България.