В Старозагорска област започват масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки

„Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора има капацитета да продължи да се бори с COVID-19. Лекарите показват много висок професионализъм и самоотверженост. Изключително много разчитаме на Вирусологичната лаборатория, в която се прави прецизна диагностика на пациенти от няколко области. В нея работят утвърдени специалисти, което я прави една от най-добрите. Направени са над 16 000 PCR теста“, съобщават от болницата, цитирайки заместник-директорът й доц. д-р Георги Минков.

До момента в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ са направени около 2800 бързи тестове. От болницата уточняват, че резултатите от тях не трябва да се приемат с изключителна категоричност. Около 20% - 25% от тях са отчели положителен резултат, като при 5% е потвърдено наличието на коронавирус с PCR тест (Polymerase Chain Reaction, тест за полимеразна верижна реакция). При около 20% от тестваните хора е установено наличие на антитела в организма.

От началото на пандемията до момента са хоспитализирани около 250 пациенти с коронавирус, 39 души са починали.

Паралелно с лечението на пациенти с COVID-19, се осъществяват всички останали медицински дейности в Университетска болница. Болницата разполага с необходимите медикаменти и консумативи, каза още доц. д-р Минков.

Клиниката по анестезия и интензивно лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора разполага с необходимите лични защитни средства, медикаменти и апаратура за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. Това съобщи началникът ѝ доц. д-р Георги Арабаджиев. Според него, благодарение на държавата и на дарители в клиниката няма дефицити. Клиниката разполага с модерна апаратура за лечение на пациенти с коронавирус, но се нуждае от апарат за екстракорпорална мембранна оксигенация, който ще се прилага не само за лечение на болни с тежка вирусна инфекция, но и при хора със сериозни дихателни проблеми, допълва доц. Арабаджиев.

Данните, изнесени на заседанието на Областния медицински съвет на 14 октомври, сочат, че за последното денонощие са регистрирани 35 положителни проби. От месец март до този момент в лабораториите в Старозагорска област са извършени общо 29 000 теста за коронавирус. От тях 3005 са се оказали положителни. Това са 10.12 процента от всички изследвани.

Към момента в областта има регистрирани 957 позитивни на коронавирус лица. 802-ма души са под карантина. Тези на домашно лечение са 444, а в болница са 29, съобщи проф. Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“. По думите му, са осигурени ремдесевир и други необходими лекарства за болните, както и необходимите консумативи.

Заради увеличаващия се брой на заболелите от коронавирус, от 15 октомври в Старозагорска област започват масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки. От Областния медицински съвет призовават гражданите да спазват въведените ограничения и да се отнасят отговорно към собственото си здраве и това на останалите хора.