Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната, Старозагорска Света митрополия съобщава, че няма да се отменят предвидените по програма Пасхални богослужения. Всички храмове ще бъдат отворени и ще се извършат определените за светата Четиридесетница служби и молитвени последования. Това съобщават от митрополията в областния град.

„Сега, във време на увеличаване на заболелите от коронавирус, Църквата добавя допълнителни прошения към Господа, да изцери смъртоностната болест, която е обхванала човечеството и да спре пагубната заплаха – отправя към миряните своето послание митрополит Кипиран. - Моят призив е да обединим душите си в обща молитва. Именно тогава Бог ни чува и милва най-бързо. Родната ни история познава много тежки моменти, когато Господ ни е помагал след усърдна и обединена молитва.“
По думите на владиката, „болестта не трябва да всява страх и паника, а да ни подтикне към единения в действията си срещу нея и като граждани, и като вярващи хора, носещи в себе си надежда в молитвата си към Бога, за Когото няма нищо невъзможно. Не болестта е тази, от която трябва да се страхуваме, а греха. Когато се борим с него и носим в себе си вяра и любов към ближния, Божията благодат ни осенява, опазва и пречиства. Не отбягването на докосване и целуване на светите икони, а стремежът и усилията сърцата ни да не докосват злобата и да целуват неправдата, ще ни предпазят от заболяване на душите и телата ни.
Нека всички да усилим своите молитви, защото Бог е готов да ни чуе в своята милост и благосклонен, когато сме ръка за ръка, като истински братя и сестри!“

Съгласно предоставената от Старозагорска митрополия програма на богослуженията, които ще отслужва Н. Впр. митрополит Киприан, на 20 април, Светли понеделник - Възкресение Христово, ще бъде отслужена Св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” край Шипка от 9.30 часа. На 26 април, когато е Томина Неделя, владиката ще отслужи Св. Божествена Златоустова литургия в храма на Девически манастир „Въведение Богородично” в Казанлък от 9.00 часа.