Сребро за единствения казанлъшки отбор на 15-ата спартакиада за учители

Сребърен медал спечели отборът на Казанлък по шах в 15-ата Международна спартакиада за учители, която се проведе от 2 до 7 юли в курортен комплекс „Албена”. Отборът по шах - жени, воден от FIDE майстора Петранка Драганова, бе единственият отбор от Казанлък, който взе участие в голямото спортно събитие за учители от България и редица други страни.

В оспорвана борба с първите – представителките на Украйна, казанлъшките състезателки спечелиха второ място и сребърните медали. Купата и медалите им бяха връчени лично от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който бил запален почитател на шахмата. На почетната стълбичка на трето място се нареди отборът на Чирпан.

15-ата Международна спартакиада за учители обхвана представители на учителското съсловие от цяла България, както и от много други страни. Тя се проведе в 15 вида спорт, сред които шах - мъже и жени, волейбол, тенис на маса, петанк, дарц, бридж, мини футбол, плажен футбол и други. Състезанието бе организирано от Съюза на българските учители с председател Янка Такева и премина под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. Президентът на КНСБ Пламен Димитров също уважи проявата и връчи награди.

Веднага след приключване на спартакиадата и завоюване на сребърния медал ръководителят на казанлъшкия отбор Петранка Драганова сподели, че е доволна от участието на състезателите от града но розите, че борбата със златните медалистки от Украйна е била изключително оспорвана, но и второ място е достатъчно престижно, като се има предвид участието на много силни отбори и нахъсани за победа състезателки. Тя благодари на кмета на община Казанлък Галина Стоянова зо подкрепата, благодарение на която отборът по шах-жени е взел участие в престижното международно състезание.

Горещ спортен месец се очертава за казанлъшката легенда в шаха Петранка Драганова. На 19, 20 и 21 юли й предстои участие в Държавното отборно първенство - сеньори, което ще се проведе в Търговище.