Сребро за 6-годишната шахматистка Калина Шипкова

Шестгодишната Калина Шипкова от Казанлък спечели сребърен медал на шахматния турнир за купа „Свобода”, провел се в град Раднево този уикенд. Малката състезателка на Шахматен клуб „Казанлък 21” с треньор и ръководител на клуба Петранка Драганова се представи блестящо, състезавайки се с по-големи момичета в своята възрастова група до 8 години. Като истински боец тя четири пъти направи мат на своите съперници и се пребори за сребърния медал. Развитието на Калина, която е възпитаничка на Детска градина „Здравец” в Казанлък, е впечатляващо, въпреки скромната й кариера на шахматист и крехката й детска възраст. През 2017 година талантливото дете спечели златен и сребърен медал на турнири в България, а още в началото на 2018-а се окичи със среброто. За добрата подготовка на Калина заслуга имат нейният треньор – казанлъшката гордост в шахмата Петранка Драганова, директорът на детското заведение Митра Николова, която подкрепя момичето в неговото развитие, както и самите родители на малката шахматистка. „С всяко участие Калина придобива все по-голяма увереност в собствените си възможности, умело прилага наученото и трупа ценен опит”, сподели след състезанието Петранка Драганова.

Казанлъшкият талант в шаха Симеон Дичев, който доскоро побеждаваше съперниците си във възрастовата група до 8 години при момчетата, на турнира в Раднево премина в групата на 9-годишните, което до известна степен създаде напрежение в момчето. Въпреки това, неговият резултат е над 50%, което е много добро постижение и показва, че Симеон наистина има огромен потенциал и възможности.

Радослав Бъцков, който по думите на треньора Петранка Драганова, най-после е преодолял прага на 3-те точки, вече е с 4 победи в една от най-тежките състезателни групи – на момчетата до 14-годишна възраст.

Седемгодишният Тодор Пеев стартира повече от отлично с 4 точки от 5 възможни, но сякаш не повярва в себе си, че може да спечели медал и загуби в решителните последни два кръга, сподели Драганова.

Дебютантът в казанлъшкия отбор и един от малките състезатели на ШК „Казанлък 21” – седемгодишният Георги Щерев, направи 4 точки още в първото си участие на голямо състезание, с което даде заявка за бъдещи успехи.

8-годишните Константин Смилов и Божидар Петков продължават да събират опит и увереност с участието си във всяко едно състезание. В групата на децата до 10 години и двамата казанлъшки състезатели показаха силен характер, но, за съжаление, лош късмет им попречи да заемат по-предни позиции в крайното класиране.

„Доволна съм от представянето на децата от ШК „Казанлък 21” на този турнир, събрал десетки деца от цяла България – сподели ръководителят на клуба и треньор на децата Петранка Драганова. – Казанлъшките деца показаха израстване, което очаквах от тях, предвид усилената работа и представянето им в предишни участия. Искам да подчертая, че нашият клуб гради преди всичко характери – борбеност, увереност, спортен хъс, амбиция, воля." Според Драганова, резултатите на нейните възпитаници, с малки изключения, са много добри и показват възходящо развитие, което ще донесе още отличия и медали за казанлъшката шахматна школа.

На снимката: Най-малкият медалист на ШК „Казанлък 21” Калина Шипкова на 6 години