Впечатляващо представяне на Казанлъшката лютиерска школа

Най-младият участник в 9-ия Международен конкурс по лютиерство в Казанлък, събрал майстори на струнни музикални инструменти от цял свят, е казанлъчанинът Ивайло Чобанов. Той спечели сребърен медал в категорията „Виола - Непрофесионалисти“. Като допълнение към това, на таланта от града на розите бе присъдена и специалната награда на Сдружението на лютиерите за най-млад участник. Тази година Ивайло Чобанов е завършил специализираната паралелка по лютиерство в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ и ще продължи обучението си в световноизвестния Международен институт „Антонио Страдивари“ в Кремона.

Ивайло е син на майстор-лютиера Стойко Чобанов, който от 30 години живее и работи в Казанлък. Стойко Чобанов е приет в първата паралелка по лютиерство в Художествената гимназия в града и е от първия випуск лютиери, завършили през 1993 година. В 9-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство, който за първи път се проведе извън пределите на Италия, Стойко Чобанов спечели второ място за цигулка в категорията „Професионалисти“. В неговото ателие от няколко години работи и синът му Ивайло. До момента 18-годишното момче има изработени 5 инструмента - две цигулки, две виоли и едно виолончело, като едната виола и едната цигулка са ученическите му творби, останалите три инструмента младият талант вече смята за сериозни. Неговата виола Carnelian взе сребърния медал в престижното състезание, но според думите на председателя на журито, световноизвестният експерт Флориан Леонхард, това е била най-хубавата виола в тази категория и е заслужавала златото. За жалост, събраните точки от цялото жури са отредили на инструмента на Ивайло второ място. Среброто, което за него е със златен блясък. „Любим ми е всеки инструмент, който поставя предизвикателства пред мен. Бих искал да опитвам нови неща. Виолончелото ми е най-интересен от трита инструмента - цигулка, виола и виолончело. Неговият звук ми харесва най-много“, споделя младата казанлъшка надежда.

На 11 юни Ивайло Чобанов ще положи изпит за престижния Международен институт, носещ името на гениалния Антонио Страдивари, в Кремона. 18-годишният талант признава, че иска да стане добър лютиер, но не обича да се сравнява в никого, просто самата работа му е интересна. „Дължа много на баща си“, допълва още Ивайло Чобанов.

„Запалих го по лютиерството, напътствах го, но вече работи напълно сам и с огромно желание. Радвам се, че ще продължи да се учи и усъвършенства“, споделя Чобанов-старши. В категорията, в която той се е състезавал на този конкурс – „Цигулка – Професионалисти“, конкуренцията е била огромна, основно от лютиери от Китай. „Докато през 2003 година на един международен конкурс в Италия в каталога присъстваха само двама-трима китайци, то днес те са основната част от участниците“, сподели още Стойко Чобанов.

„Конкуренцията бе огромна, представените цигулки бяха на много високо ниво, а журито бе от световни експерти“, каза след края на конкурса Едрьо Едрев, член на журито в 9-ия Международен конкурс по съвременно лютиерство и един от основните двигатели той да се проведе в Казанлък. Едрев цитира и думите на Карло Веторри, според когото, от всички конкурси, които е журирал, никой досега не е бил на толкова високо ниво и като участници, и като жури. А самото арт състезание е било много добре организирано.

112 инструмента от 15 държави от Европа, Азия, Америка се състезаваха в конкурса в Казанлък. Над 70 автори представиха своите инструменти, като „големият сблъсък тук бе между България и Китай“, коментира още маестро Едрьо Едрев. Затова и наградите, които спечелиха казанлъшките лютиери, са особено ценни. Сред наградените са 11 лютиери от Китай, 8 от България, двама от Италия и един от Корея. Чест прави на казанлъшката лютиерска школа, защото 7 от осмината отличени български майстори са казанлъчани. Златен медал спечели казанлъчанинът Владимир Иванов, който в момента живее в Германия, в категорията „Виола – Състарена“. Второто място в същата категория е за Христо Тодоров, който е родом от близкото село Змейово, но от години работи в Италия. Христо Тодоров спечели златото в категорията „Виолончело – Състарено“. В тази категория второ и трето място са отредени на двама казанлъшки лютиери - Иван Станков и Пламен Петров. В най-силната категория „Цигулка – Професионалисти“ Стойко Чобанов е със сребърен медал, а синът му Ивайло взе среброто при „Виола – Непрофесионалисти“. В категорията „Цигулка - Непрофесионалисти“ журито присъди среброто на друг казанлъшки талант - Иван Бизов. В категорията „Виолончело – Професионалисти“ Димо Тенев, който работи и живее в Казанлък, също е със сребърен медал.

Почетният гражданин на Казанлък и първият професионален български лютиер Едрьо Едрев връчи своята специална награда – плакет „Виола“ на Никола Николов от България и плакет „Цигулка“ на Хироши Михара от Япония. Специалната награда за лютиерство на Община Казанлък получи Джованети Матео от Италия. Наградата на фабриката за струнни музикални инструменти „Кремона – България” отиде при Румен Тодоров от България.