София, Вяра, Надежда и Любов

Храм "Св мъченици София, Вяра, Надежда и Любов" бе осветен на този ден в Казанлък преди 4 години. Храмът се намира в южния край на града по пътя за Бузовград.

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите.

Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.

Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Мощите на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

В Казанлък църквата „Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов” е осветена на 17 септември 2016 годин. Издигната е по инициатива на инж. Станислава Авджиева. Храмът е съобразен с изискванията на православния канон. Идейният проект е на Христо Танев, художник-хералдик. Архитектурният проект е дарение от ексглавния архитект на Казанлък Ивелин Недялков. Стенописите в храма са дело на художника от града на розите Румен Рачев. За камбаната на Станислава Авджиева помага известната в Стара Загора зъболекарка д-р Диана Бушкалова. Храмът се превърна в любимо място за духовна спирка от забързания делник за казанлъчани и всички, които преминават в тази част на града.

В Деня на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София на масата се слага прясна питка и грозде.

Имен ден имат София, Вяра, Надежда, Любов и хората, носещи производни на тези имена.