За района на Старозагорска област се очакват слаби до умерени валежи. Носете си чадърите на 4, 5, 11, 14, 15, 19, 20, 29 и 30 април
От 1 до 6 април се очаква в област Стара Загора плавно покачване на температурите от 1 до 7 градуса сутрин и от 5 до 12 градуса през деня. Най-високите температури се очакват на 10 април – 20 градуса и на 18 април – 22.
Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.
Най-ниските температури през април у нас ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, а най-високите - между 23 и 28 градуса. Вероятност за отрицателни минимални температури има до края на второто десетдневие на месеца, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.
По думите му, тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 5 до 2 градуса.
В началото на април ще преобладава слънчево време, температурите ще се повишат. Към 3-5 април облачността ще се увеличи и на много места ще превали дъжд, а температурите ще се понижат. През следващите дни, с пренос на въздушни маси от юг-югозапад, отново ще се затопли. Ще преобладава слънчево време, с разкъсана средна и висока облачност.
В края на първото и през първите дни от второто десетдневие на април температурите значително ще се понижат и до края на периода ще бъдат по-ниски от обичайните. Ще се създаде валежна обстановка, на места със значителни количества. В Предбалкана и по високите полета на Западна България има вероятност дъждът да преминава в сняг.
През третото десетдневие температурите ще се повишат и вече ще са близки, на места и малко по-високи от обичайните. Вероятност за валежи има около средата на периода и в края на месеца, когато температурите относително ще се понижават.
В климатичната справка на НИМХ се посочва, че април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.
Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 23 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути. Фазите на луната през април са: на 4 април е последна четвърт, на 12 април - новолуние, на 20 април - първа четвърт, а на 27 април е пълнолуние.