Новата система за самотаксуване в градския транспорт бе представена днес в Общината, която вече работи от 8 август. Тя е изградена от ДЗЗД „Смарт сити системс“, която предлага иновативни решения, с които се цели казанлъчани и гостите на града да имат лесен и удобен достъп до транспортните услуги. „Същевременно, чрез новата система и нейния център за мониторинг и контрол, има възможност да се анализира пътникопотокът и работата на работещите в транспорта, и при необходимост да се оптимизира дейността на градските линии“, заяви инж. Кънчо Христов, ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт на град Казанлък“, по който втори етап се изработи и системата за самотаксуване.
„В Казанлък има две работни станции (в сградата на превозвача „Балканинвест“ ЕООД на ул. „Славянска“ 10 и до универсалния магазин). От там могат да се закупят всички видове карти, включително и преференциални (за пенсионери, ученици и хора с ТЕЛК, където се изисква представянето на документ) и билети. Билети могат да се закупят и от четири устройства в града – до „Лъвовата чешма“, до универсалния магазин, на „Абаята“ и до ОУ „Чудомир“, поясни Радослав Митев, проектен мениджър на фирмата-изпълнител. От тях могат да бъдат купени и валидирани, и карти, без преференциалните. Покупката може да стане с монети, банкноти или с банкови карти, машините връщат ресто.
Билети и карти за електробусите могат да се закупят и с мобилното приложение, към системата за електронно таксуване. Процедурата е лесна - приложението трябва да се изтегли на смартфона и да се направи регистрация. Същото може да се направи и от други устройства (компютри, лаптопи, таблети), чрез уеб порталът на системата.
В превозните средства също има монтирани апарати за таксуване, а контрольорите имат устройства, с които сканират QR-кода на билета или картата. Разбира се, всеки който си е взел билет от градските автомати или пътува с карта, трябва ги валидира при качването си в автобуса. Засега проверяващите в автобусите ще останат, а по-късно се очаква те да бъдат заменени от инспектори, които ще извършват проверките по споменатия вече начин.
„Електронната система за таксуване има възможност да се надгражда в бъдеще, според анализите на дейността на градския транспорт. Възможностите са много – въвеждането на карта за всички линии, почасова и т.н., според нуждите на хората, като разбира се, това трябва да има и икономическа обосновка. Нашата цел е да привлечем повече пътници в обществения транспорт, като този начин ще се облекчи трафикът в града и екологията на градската среда“, заяви заместник-кметът Даниела Коева.