Сирни Заговезни: Поискахте ли прошка?

Днес празнуваме Сирни заговезни, Поклади или Прощална неделя. Това е празник на всеобщото опрощение. По-младите хора в семейството първи казват "Прощавай!" и се навеждат да целунат ръката на своите по-възрастни роднини. "Господ да прощава, простен да си!" - благославят възрастните.Този празник е винаги седем седмици преди Великден.

Казанлъчани ще отбележат този ден със специален ритуал, в комплекс "Кулата" превърнал се с годоните и в традииця: от 18 часа започва символичното прескачане на огъня, за здраве. С хора иръченииц присъстващите ще си поискат и прошка.

На Сирни Заговезни Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости прегрешенията, които прави всеки ден. В някои български селища на този ден казват: „Простено - прости!", т. е. „Аз ти прощавам и ти ми прости". Неделята се нарича Прощална, защото всеки иска и дава прошка за своите волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо близки, приятели и познати.

Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища. Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.На този дне в редица селища в Казанлъшко и региона се провеждат маскарадни игри. Едни от най-впечатляващите кукерски празници е в павелбанското село Турия, родното място на Чудомир. Кукерите гонят злите сили и пречистват пътищата за утрешния ден.

Съществен момент в обредността на Сирни Заговезни представляват паленето и прескачането на големи огньове, в които основни изпълнители са ергените и по-големите момчета. От вечерта до сутринта на следващия ден, когато започват постите, ергените и момчетата прескачат огъня и играят около него. Това се прави, за да няма бълхи в къщата, да не вали град през лятото, да е плодовита годината.

На трапезата днес се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни Заговезни. Приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“ - на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Днес е последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, когато взаимно си опрощаваме грешките, обидите и лошите мисли едни към други. И започваме дългия пост, с който ще дочакаме деня на Възкресението на Исус Христос.