На 27 ноември КТ „Подкрепа“ ще проведе национален протестен митинг-шествие под надслов „Болните работници не са престъпници“. Членове на синдикалната организация от цялата страна се включват в шествието, което започва в 11.00 часа от пл. „Княз Александър I“, продължава по бул. „Цар Освободител“ до пл. „Народно събрание“, където ще внесат протестна декларация. В националния протест ще участват и представители на различните структури на КТ „Подкрепа“ в Казанлък. КНСБ няма да се включи в протеста.

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните; да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (в момента е 70%, от които се удържат осигуровки и данъци), отпадане на данъка върху минималната работна заплата. Настоява се още за спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки, ограничаване на извънредния труд, прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Още един протест се готви на 27 ноември. От 10.00 до 11.00 ч. в дирекции „Социално подпомагане“ в цялата страна ще се проведе едночасова предупредителна стачка с основно искане за 40% базово увеличение на основната работна заплата на социалните работници и служители. Стачката е организирана от Националния синдикат на административните служители към КТ „Подкрепа“. В протеста ще се включат и служителите от дирекцията в Казанлък.

Междувременно стана ясно, че работодателите напускат Тристранния съвет за национално сътрудничество, докато не бъде направено ново предложение за болничните и тяхното изплащане. Това се казва в отворено писмо на четирите най-големи бизнес организации до премиера Бойко Борисов. Според становището, чрез задължението работодателите да плащат първите три дни болнични, те фактически биват облагани тройно – чрез осигуровки, дължими обезщетения и изплащане на допълнителни възнаграждения на заместващите работници. Работодателите настояват първите три дни да бъдат за сметка на държавата.