Ще се удължи ли кредитната ваканция? Кредитният консултант Тихомир Тошев е на мнение, че кредитната ваканция може и да не бъде удължена след януари 2021 г. С това е възможно да бъдат засегнати много хора с кредити, чието финансово състояние много или малко е променено от кризата с коронавируса.
Той отбелязва, че безработицата в България по време на пандемията е нараснала по-малко, отколкото в други държави. Ако у нас тя е около 7%, то в някои страни достига до 20%.
Според специалиста, ако не бъде удължена кредитната ваканция, банките имат инструменти, които могат да бъдат в помощ на своите клиенти.
Те могат да предложат предоговаряне на кредитите, удължаване на срока или даване на гратисен период.
Кредитният консултант съветва потребителите да се свържат със съответните банки, от които са получили кредит, за да обяснят затрудненията си и да поискат някои от тези инструменти навреме.
Призивът на специалиста е ползвалите кредит от небанкови институции да бъдат внимателни, защото тези институции работят законно на пазара, но нямат изградена система и инструменти за облекчаване на вземанията.