Да плащаме такса „водомер“ дори и при необитаемо жилище.
Това предвижда закон за водата, който подготвят от Министерството на регионалното развитие и се очаква да бъде пуснат за обществено обсъждане през април, съобщават редица издания.
Идеята на новата такса „водомер“ е в цената на водата да се включи компонента за достъп до ВиК мрежата.


Това реално представлява такса "водомер“ – плащаш, ако имаш водомер, без значение какво количество вода изразходваш.


Промяната реално ще засегне всички хора, които имат вили, ваканционни имоти или са собственици на стара къща в някое българско село.
Според запознати, идеята за „такса водомер“ идвала от регионалния министър Петя Аврамова. Пред депататите тя обяснила, че занапред цената на водата трябва да се формира от два компонента - постоянната такса и сумата за употребеното количество вода.
Таксата щяла да позволи да се създадат предвидими финансови потоци, което да помогне за стабилизирането на ВиК сектора, е един от аргументите на регионалното министерство.

Ако промяната бъде приета, всички собственици на необитаеми имоти по себата или морето, ще трябва да се плащат сметки за вода, дори никой да не живее в тях.
Запознати с идеята предполагат, че „Такса водомер” вероятно ще бъде вкарана в проекта на закон за ВиК, който ще бъде готов напролет. Идеята е тя да бъде като обонамент за ВиК и гражданите да плащат за вода, дори и когато не живеят в имота.


За начина, по който ВиК-та отчитат и начисляват водата, отдавна върви горещ дебат. Най-често споровете възникват в големите жилищни сгради заради разликите между отчета на общия водомер на входа на сградната инсталации и сборовете от отчетите на отделните обитатели.

Често собствениците са принудени да плащат чужди сметки, защото инкасаторите на ВиК не са успели да намерят някои от комшиите им или пък са отчели погрешно някой от водомерите.

В същото време цели групи или отделни квартали нямат водомери или ползват един общ и инкасаторите не могат да начислят вода за отделните домакинства.

Дали идеята за такса водомер ще стане факт, ще се разбере през април.