САЩ са отказали убежище на командващия турската военновъздушна база "Инджирлик" Съединените щати са отказали да дадат убежище на командващия турската военновъздушна база "Инджирлик", който бе обвинен от властите в своята страна, че е замесен в неуспешния опит за държавен преврат, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от ТАСС.
През почивните дни генерал Бекир Ерджан Ван помолил представители на американските власти за убежище. Те обаче му отказали, заявиха източници на "Ню Йорк таймс". Американският вестник не дава повече подробности.
Вчера турски медии съобщиха, че генерал Ван е бил задържан заедно с други офицери.
В "Инджирлик" са базирани самолети, които САЩ и техните съюзници използват за нанасяне на въздушни удари в Сирия и Ирак срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Заради опита за преврат в Турция полетите от базата бяха преустановени за около едно денонощие. Те вече бяха възобновени.
Военновъздушната база Инджирлик се намира в Турция край град Инджирлик, на 8 km от друг турски град Адана.
Използва се от турските ВВС и американските ВВС основно. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.
Принципното решение за създаването на базата е взето още преди края на Втората Световна Война от т.нар. западни съюзници на втората Каирска конференция, провела се на 4 – 6 декември 1943 г. и непосредствено след Техеранската конференция.
През февруари 1955 г. базата е открита под името Авиобаза Адана и в нея е дислоцирана 7216-та американска авиоескадрила. От 1958 г. базата носи името Инджирлик.
До свалянето на американския шпионски Локхийд U-2 с Франсис Гари Пауърс на 1 май 1960 г. авиобазата е основна за шпионските полети над СССР и страните-членки от Варшавския договор.
След турската окупация на Кипър и острата реакция с ембарго на Турция от страна на САЩ, турското правителство обявява че ще закрие всички бази на НАТО на своя територия, въпреки че не се стига до закриването само на двете в Измир и Инджирлик, но те остават да функционират в съвсем ограничен взаимен обем.
През 1978 г. САЩ отменят турското ембарго и на 29 март 1980 г. е подписан Договор за военно и икономическо сътрудничество между двете страни, по силата на който базата се модернизира.
Авиобазата се използва основно от турските ВВС 10-то авиокрило и 2-ро командване на ВВС .
В базата е базирано и 39-то американско авиокрило. Персонала на базата е близо 5000 души.Източник: БТА, Ню Йорк