С фотоизложба ще отбележат 125 години от рождението на Иван Пенков

На 5 февруари, благодарение на семейството на фотографа Иво Хаджимишев, в Града на розите ще бъде показана фотоизложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Иван Пенков, бащата на Джони Пенков. Той е виден български художник и сценограф, основател на катедрата по сценография в Художествената академия, приятел и съратник със своите съграждани Иван Милев и Дечко Узунов.

Самостоятелна изложба „Срещи“ на Румен Петков бе насрочена да се открие на 18 януари 2022 г. от 17.30 в казанлъшката Художествена галерия, но, за съжаление, от Галерията уведомиха, че вернисажът засега се отлага. Изложбата бе замислена като първата за годината, а в програмата на културната институция са планирани още много събития, свързани с творчеството на известни местни художници. В новата изложба на Румен Петков са предвидени творби, които са създадени през миналата година, трудно време за представителите на артистичните гилдии. Това обаче не е попречило на авторовото вдъхновение, което художникът черпи от българските традиции, вярвания и християнските ценности. Така той създава творбите си „Букви“, „Лазарки“, „Хоро“, „Илинден“, „Свети Георги“, „Кръщене“, „Светилници“, „Шевица“, цикълът „Музиканти“…

В своето творчество Румен Петков използва традиционни, но и нови материали, като интерпретира идеите си по съвсем различен начин, постигайки изненадващ резултат и ново внушение.