Лично дарение в размер на 40 000 лева направи семейството на генералния директор на „Арсенал” инж. Николай Ибушев, съпругата му Силвия Ибушева и техните синове Николай и Мартин Ибушеви в подкрепа на Академията за таланти в казанлъшкото село Розово.

Г-н Ибушев обяви това по време на първата среща разговор в обновеното розовско училище, на която присъства с цялото си семейство. Събитието премина под мотото „Академия за таланти – минало, визия за бъдещето“ и събра заедно местна власт, бизнес, специалисти в различни области, граждани.

„И пътят от 1000 километра започва с първата крачка, гласи китайска мъдрост, а тук, в с. Розово, първата стъпка вече е направена – каза инж. Ибушев след представянето на извършените дейности и целите на Академията за млади таланти. - С кмета на община Казанлък Галина Стоянова имаме опит в създаването на нещо ново и значимо в сферата на образованието, когато работихме за откриване на Техническия колеж в Казанлък и знаем, че това става с немалко финансови средства. Нека като представители на бизнеса да подкрепим тази идея, да не се разчита единствено на възможностите на Общината, която има много други ангажименти. Защото Академията за таланти цели да открива и стимулира талантливите български деца, а децата – това са нашето бъдеще и ние трябва да ги подкрепяме, да им създаваме условия за развитие.” Към неговия призив да бъде подкрепена благородната кауза се присъедини Николай Спиров, изпълнителен директор на "ЮМТ" АД и един от основните двигатели за разкриване на Академията за таланти в село Розово. От името на фирмата той обяви, че заедно с Георги Русчев даряват 10 000 лева, а от името на своето семейство със съпругата си даряват 5000 лева. Николай Спиров обяви и дарение от 10 000 лева от прокуриста на „М+С Хидравлик” Владимир Спасов.

Затвореното през 2009 година училище в село Розово е изцяло реконструирано, като целта е то да се превърне в Академия за талантливи деца не само от региона, но и от цяла България. Идеята идва от Николай Спиров, който през 2018 г. се среща с човек, живеещ в Швеция, който му разказва как се търсят и подкрепят таланти там. Споделя идеята си с кмета на Общината Галина Стоянова и с кмета на населеното място Венцислав Колев. И както се казва в приказките – речено-сторено. Само че в с. Розово това е станало в реално време.

Училището след основната реконструкция, за да се превърне в Академия за таланти

И така от 2019 година досега по проект „Красива България” и със съфинансиране от Общината на 4 етапа изцяло се ремонтира и обновява училището в населеното място. Сменен е покривът, направено е цялостно саниране на сградата, поставена е нова дограма, фасадата е обновена, има ново осветление, отопление, санитарните помещения са напълно ремонтирани и обновени, поставена е външна аварийна стълба, осигурена е пожарната безопасност, мълниезащита, има просторна зала и столова.

Предстоят довършителни работи по външното пространство – алеи, озеленяване, довършване на спортното игрище, изграждане на спалния сектор за 40 деца и за техните преподаватели, оборудване на залите. Според представена концепция, в Академията ще има клубове по астрономия, роботика, екология, музикален кабинет, студио за театър и видео продукция, спортен салон, библиотека и стая за дебати, многофункционална зала, столова, а отвън – спортно игрище, велопаркинг, зелени пространства. Това ще бъде място, където ще се срещат деца, родители и учители, за да се изграждат талантливи и успешни личности.

Проектът за Академията за таланти е на арх. Николай Николов, бивш главен архитект на община Казанлък, и неговия син арх. Лъчезар Николов. Концепцията е разработена от Даниела Северинова, а кметът на с. Розово Венцислав Колев предложи Обществен съвет, в който влизат представители на бизнеса, на местната власт, директори на училища, експерти в различни области, граждани.

Събитието бе открито от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която се обърна към присъстващите, изпълнили докрай залата на обновеното розовско училище, с думите: „Новата сграда трябва да заживее, а Вие сте първите, които вдъхвате живот!”. Тя обяви, че средствата в дарителската сметка за Академията за таланти са целеви и ще се използват единствено и само за нея. Срещата бе уважена и от златния учител по физика на България Теодосий Теодосиев.

Старото училище

Визията му днес

Спортната площадка

Старото училище в Розово, носещо името на светите братя Кирил и Методий, е построено през 1912 година, но в началото на 90-те на 20 век на негово място започва изграждането на нова сграда. През 1997 г. тя е завършена. В най-добрите времена на училището е обучавало по 300 деца от 1 до 8 клас, дори осмокласниците са били в две паралелки. За съжаление, от 2007 г. в него не постъпват деца и през 2009-а окончателно затваря врати. Кметът на с. Розово, който е учил в това училище, прегръща идеята то да се превърне в Академия за малки таланти, която да върне към живот сградата, предназначена за просвета и духовност.

Според предоставена информация, общата стойност на всички извършени до момента дейности е 723 337 лева, от които финансиране по проект "Красива България" - 216 978 лв. и съфинансиране от Община Казанлък - 506 359 лв. В момента се изпълнява 4-ият етап на проекта, свързан с облагородяване на двора на Академията.