Русия: правителството на Медведев подаде оставка


Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че правителството му подава оставка.

Съобщението е на Дойче веле .

Това се случи малко след предложението на президента Владимир Путин за промяна в Конституцията.

Руското правителство подаде оставка, съобщи министър-председателят Дмитрий Медведев непосредствено след направеното от президента Владимир Путин предложение за промяна в конституцията на Русия и за провеждането на съответния референдум. В нея основно се предвижда разширяване на пълномощията на парламента при съставянето на правителството.

По думите на Медведев, тази мярка ще промени "баланса между изпълнителната, законодателната и съдебната власт". "В този контекст е очевидно, че ние като правителство на Руската федерация сме длъжни да предоставим на президента на нашата страна възможността да взима всички необходими решения. При тези условия смятам, че би било правилно в съответствие с член 17 от Конституцията правителството в сегашния си състав да подаде оставка", заяви Медведев.

В отговор Владимир Путин е предложил на Медведев да заеме поста заместник-председател на Съвета за сигурност. До сформирането на ново правителство Медведев ще остане изпълняващ длъжността министър-председател.

Руските медии посочват, че Путин е благодарил на Медведев за службата му, но е подчертал, че кабинетът не е успял да изпълни всички поставени пред него цели.


Източник: https://www.dw.com