Среща на розопроизводителите се предвижда да се проведе на 18 февруари в Казанлък. Инициативата е на Министерството на земеделието, храните и горите, а домакин на форума е единственият на Балканите Институт по розата и етерично-маслените култури в града.

Срещата е с участието на специалисти от БАН, тъй като акцентът ще бъде поставен върху растителната защита на розовите насаждения, каква технология и какви препарати трябва да се прилагат, за да се защити маслодайната роза от вредители, съобщи за сайта zakazanlak.bg директорът на Института доц. д-р Ганка Баева.

Другата новина, свързана с розопроизводството и Казанлък, бе намерението на Тракийския университет в Стара Загора да разкрие три нови специалности от новата учебна 2020-2021 година, като една от тях е „Етерично-маслени култури” в направление „Растениевъдство”. Според университета, новите специалности отговарят на потребностите на пазара на труда и са съгласувани с образователното министерство. Ако откриването на специалността „Етерично-маслени култури” стане факт, то Институтът по розата в Казанлък има готовност да осигури преподаватели, които да подготвят съответните кадри с висше образование – агрономи по етерично-маслени култури, допълни д-р Баева.

По данни на Министерството на земеделието, храните и горите, през 2019 година площите с рози са 48 360 дка или 13% повече от предходната. За 5 години площите с розови насаждения са се увеличили с над 10 000 дка или с около 25% в сравнение с 2014 г. Основни производствени центрове на розов цвят са общините Казанлък, Карлово, Павел баня. В областите Пловдив и Стара Загора се концентрират 90% от общите площи и 80% от броя на стопанствата. Насаждения в област Стара Загора са 21 810 дка, в област Пловдив - 15 730 дка, в област Пазарджик - 3230 дка и в София-област - 1470 дка.