Розоберът закъснява
По-късно от миналата година ще започне тазгодишният розобер в Казанлъшко, прогнозират стопани на розови градини и розопреработватели.
Причината според тях е в студената пролет и липсата на дъждове.

Традиционно кампанията по прибирането на розовия цвят започва в периода 11-14 май в района на Казанлък и околностите.
Миналата година първите розоберачи влезнаха в тях веднага след Гергьовден, но масовият розобер започна на 11-ти май.
Тази година обаче розовият цвят е все още на малки пъпки и поне в следващите 10-дни няма да е готов за бране, категорични са розопроизводителите.

В навечерието на поредната кампания, остава наболелият въпрос – липсата на достатъчно розоберачи. В името на набирането на работна ръка стопаните на градини тази година са по-щедри откъм социални придобивки за тях: предлагат се закуска, кафе, минерална вода и традиционния безплатен транспорт до градините.
За изкупни цени и плащане за килограм набран розов цвят никой не говори, поради невъзможността все още за каквато и да е прогноза.
Практиката показва, че се започва с ценови нива от предходната година и в зависимост от пазарната ситуация, се реагира.

Предвид на метеоролигичните условия до момента очакванията са за по- лоша реколта от миналата година.
Късното начало на кампанията обаче ще е полза за Празника на розата в Казанлък, който тази година е в първите два дни на юни.
Традиционно заради ранното начало на цъфтежа на розите, обикновено за Празника на розата розовият цвят вече е дефицит и се налага „внос“ от други райони в страната.

Тазгодишният розобер стопаните и преработвателите на маслодайна роза започват със смесени чувства и приет на първо четене след повече от 15 години Закон за маслодайната роза.
Според текстове от този закон, изкупуването на розов цвят ще става само при писмен договор между розопроизводител и розопреработвател. Предвидени са глоби за производство и преработка без вписване в регистъра и за подаване на неверни данни.
Дестилериите ще декларират капацитета за производство, включително на защитеното географско указание „Българско розово масло“, предвижда новият закон.

Дали той ще внесе спокойствие на пазара на традиционния български продукт, ще покаже времето.