Казанлъшкото арт семейство Росен Дончев, Ваня Запрянова и Кирил Кацаров отново са първи с новия си творчески експеримент. За първи път цяло семейство творци от града на розите ще подреди съвместна изложба.

Идеята на Росен, Ваня и Кирил възниква още през миналата година, но решението е взето окончателно, след като в началото на април школата на Ваня Запрянова „Арт линия” направи изключително успешен пленер в живописното село Жеравна. Признатото за световен архитектурен паметник българско селище вдъхнови не само малките пленеристи от школата по изобразително изкуство, но и техните ръководители. Те ще вдигнат изложба в някогашното класно училище на Жеравна, днес Художествена галерия „Христо Тодоров”. Датата е определена – 30 юни, а тримата творци вече работят върху платната, които ще подредят.

И тримата творци от Казанлък имат собствен почерк.

Художникът Росен Дончев непрекъснато изненадва с нови посоки и идеи. Творец, който обича да експериментира. Признава си – модерната, абстрактната живопис му е в сърцето. За него има няколко важни въпроса, които съществуват в абстрактната живопис и те са много съществени. Проблемът за композицията, за декоративността, за светлината, за самия материал. Работи с акрил, масло, пигменти, понякога си позволява да работи и с трите едновременно и се получават много интересни неща. Росен Дончев рисува икони, двуизмерни пейзажи, хайку-картини, а на изложбата си през миналия март в Стара Загора подреди платна с багри и стихове, обединени от мотото „Завръщане на думите”. Има десетки изложби, печелил е множество награди, а през миналата година бе номиниран да участва в ХI Световно биенале на съвременното изкуство във Флоренция със свои творби от цикъла „Предколумбов свят”.

Ваня Запрянова е познатата на казанлъчани създателка на Школата по изобразително изкуство „Арт линия”, през която са преминали стотици талантливи казанлъшки деца, някои от които вече настоящи художници, дизайнери, аниматори. „Нашата школа е със собствен почерк – разказва Ваня Запрянова веднага, след като тя и нейните възпитаници се завърнаха от пленера в Жеравна. – Непрекъснато търся различни форми за обучение – натурно рисуване, пленерно рисуване, конструктивно рисуване. Старая се да провокирам децата с различни идеи, за да открия таланта им и да го развия. Много от тях продължават напред и търсят професионална реализация в изобразителното и приложното изкуства, други избират различен път, но усетът към красивото остава за цял живот.“ В края на октомври 2017 година тя подреди юбилейна изложба с романтичното заглавие "50 цвята дъжд". Текстилни платна, изпъстрени с багри, към които прибави нетрадиционна инсталация от цветни чадъри - интересна и новаторска идея на художничката, с която тя подчерта своя афинитет към нестандартното.

16-годишният Кирил Кацаров напълно закономерно се увлича по изобразителното изкуство, защото това е светът на неговото семейство. Той учи „Графичен дизайн” в Художествената гимназия в Казанлък. Рисува акварел, масло, експериментира в различни техники, много сериозно се занимава и с фотография.

Художествената галерия в Жеравна предоставя цялото си пространство на тримата казанлъшки художници. Росен вече подготвя своите абстрактни композиции, които носят усещането за съхранените български традиции. През 1989 година Ваня е участвала заедно с колеги в изложба в Жеравна със своите кукли, но сега ще подреди картини, рисувани върху коприна. Топлота и нежност има в багрите, преливащи от огъня на червеното до спокойствието на зеленото - такива, какво са преобладаващите цветовете в уникалното българско село. А за Кирил, който от 3-годишен рисува в школата на своята майка, това е първата голяма изложба. И за тримата казанлъшки творци съвместното представяне е поредното предизвикателство, което ги обединява, но и ги нахъсва в техните търсения на различното.

На снимката: Кирил Кацаров с картина от пленера в Жеравна, април 2018 г.