Режисьорът Милена Мавродинова е председател на журито на Първия детско-юношески фестивал „Театрални искри”, който се провежда в Казанлък от 21 до 23 април. Дамата е родом от Шумен, живее в София, в момента работи като куклен режисьор в ДКТ „Иван Радоев” в Плевен и води театрално студио в едно от столичните училища. Ето какво сподели г-жа Мавродинова за участието си в новата инициатива.
-Здравейте, как приехте поканата да оглавите журито на фестивала „Театрални искри”?
-С колегите и публиката на Казанлък се познаваме, тъй като и тук съм представяла свои постановки. Самата аз отдавна работя с деца, затова с радост приех поканата. С артистите Димитър Гавраилов и Гергана Змийчарова имаме отговорната задача - да определим най-добре представилите се участници. Ние гарантираме, че ще бъдем безпристрасни и ще отличим най-добрите, няма да пропуснем никой, който заслужава приз. Организаторите са предвидили доста награди – за най-добра режисура, за главна роля и т.н. като има и специална награда, от фондацията „Васил Самарски”, а отделно отличията са разпределени и според възрастовите групи.
-Това е първото издание на фестивала, как бихте коментирали организацията?
-Знайно е, че всяко начало е трудно, но категорично и читалището, и общината, и фондацията са се справили впечатляващо. Може би, имаше малко време да се популяризира фестивала. Участниците са 20, но разбрах че е имало още желаещи, които не са успели да се включат, поради липса на време за да спазят срока за записване. 20 състава не са малко, особено, че сега е първото издание на фестивала. Инициаторите са успели бързо да намерят съмишленици и са осигури донстатъчно добри условия за участниците. Смятам, че началото дава една добра основа, постигнатото да се надгражда в следващите години.
-Как виждате бъдещето на фестивала?
-Детско-юношески фестивали има в София, Пазарджик, Бургас и на други места, но няма в Централна България, което е предимство за казанлъчани. Освен това, уникалното за „Театрални искри” е, че тук могат да се представят и ученически театрални групи, както е и в момента. Интересът още при старта е голям, така че перспективите са чудесни. Този конкурс може перфектно да се впише в Културния календар на Казанлък, между другите значими събития Чудомировите празници и Празниците на Розата, което да го превърне в същата емблема за града, каквито са споменатите културни мероприятия.