"От 1 март задължително отваряме ресторантите", заяви министър-председателят Бойко Борисов на 14 февруари. По думите му, както вече е посочено в заповедта на здравния министър, ресторантите ще отворят отново на 1 март, тъй като дотогава има още две седмици. А от 15 февруари започват присъствено обучение учениците от паралелките в малките населени места.Още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено. Близо 2900 паралелки в страната вече са в класните стаи в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването. "Към момента общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат в електронна среда от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини", информира министърът на образованието Красимир Вълчев.

България е 26-а в Европа по заболеваемост, но това се дължи и на лекарите, сестрите, лаборантите, на РЗИ, на всички, които работят“, заяви още премиерът и добави, че с С финансовия министър гарантират, че "до 28 февруари всички ще си получат парите за работата на първа линия и увеличението на заплатите“.

Министър-председателят припомни, че правителството отпусна м.г. 50 милиона лева на лечебните заведения, които поддържат 50% от леглата си за лечение на COVID-19. „За първи път финансираме и общински болници, защото хората, като дойдат не правят разлика дали е общинска или държавна болница, искат да са добре излекувани и това тук е направено“, каза Бойко Борисов по време на своето посещение в болницата в Исперих бе заедно с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министъра на финансите Кирил Ананиев.

Според проф. Ангелов, ако има отново натиск от пациенти, здравната система е абсолютно готова. „Болниците разполагат с цялата апаратура както за реанимацията, така и за отделенията, имат всички предпазни средства, дезинфектанти, лекарства, консумативи. Така че нямаме никакви притеснения, всички болници в страната са подготвени“, акцентира здравният министър.