Реставрират лъва на Паметника на Шипка

На 18, 19 и 20 юни 2019 година достъпът до музейната експозиция ще бъде ограничен

На 18 юни 2019 година, вторник, започва реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на Свободата, съобщава на официалния си сайт Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”. Консервационно-реставрационните дейности ще продължат до 1 септември и ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Дейностите ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя. Стойността на договора е 111 000 лева с ДДС.

Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската кампания на „Билла България“ под мотото „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. В нея се включиха много родолюбиви българи, на които екипът на Музея изказва огромна благодарност.

Първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което налага ограничение на достъпа на посетители до експозицията в Паметника на 18, 19 и 20 юни. За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

За всички, които искат да посетят Паметника на Свободата, актуална информация за дните на ограничен достъп в монумента и хода на реставрационните дейности, ще бъде публикувана в сайта на Музея https://www.shipkamuseum.org и на страницата му във Фейсбук.