Разрешават свижданията в болниците

От днес, 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни, по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.
Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес.
Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения не се отнася и за свижданията при пациенти в терминален стадий.
При посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения се спазват всички противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски, като не се допуска едновременно повече от един посетител на пациент.
До 2024 г. би трябвало да има функционираща система за въздушна помощ. Това обяви на пресконференция служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.
,,На практика въпросът е решен. Изготвена е цялостната оценка, разработена е програмата, внася се за финансиране, планирани са да се закупят шест хеликоптера и да се изградят 15-20 площадки в лечебни заведения в страната. Ако нещата не се забавят по непредвидими причини, би трябвало до 2024 г. да има функционираща такава система за въздушна помощ'', обясни той.
По думите му проектът ще излезе от порядъка на 50-60 млн. лева.
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов коментира проверките на ГКПП "Кулата", като уточни, че от 1 юли започва електронното разчитане на зелените сертификати.

Novini.bg