Лагерът в Равда е на казанлъчани!


Това е категоричното становище на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, по повод кампанията „Да си върнем Равда!“, организирана от „БСП лява България“ – Казанлък.
Повод за това коментар на кмета стана въпрос на председателя на групата „Експерти за Казанлък“ Николай Ибушев.
Поводът – зачестилите медийни публикации.


Кметът на Казанлък определи действията на общинските съветници на БСП като „чист популизъм, опит за заблуждаване на обществото и търсене на евтина политическа сензация“. Стоянова уточни, че през годините социалистите не са имали никакви предложения за бъдещето на Детския лагер в Равда.


По- рано през деня от БСП Казанлък и нейните общински съветници обявиха, че внасят сигнал в Окръжната прокуратура, с настояване да се извърши проверка по отношение стопанисването на имота в Равда и дали длъжностните лица, отговорни за това са извършвали в пълен обем това си задължение.


Социалистите обявиха и началото на подписка за запазване на бившия пионерски лагер в Равда за нуждите на гражданите на общината. Те се позаваха и на записано в управенската програма на ГЕРБ за втория им мандат в Община Казанлък, по отношение на имота в Равда, че "след произнасянето на Съда, в полза на общината, решението за управлението на имота в Равда, ще бъде взето след обществено допитване."


Кметът Галина Стоянова запозна членовете на Председателския съвет,в който влизат председателите на всички политически групи и ръководството на местния парламент, с дългогодишната сага за връщането на имота към общинската собственост.
Лагерът в Равда е загубен през 1996 г. – 1997 г., когато частни ищци се сдобиват с констативни нотариални актови срещу собствеността на Общината, с които продават имота. Тогава Общината не реагира.


За първи път Община Казанлък оспорва собствеността пред Съда 6 години по-късно, през 2003г. Още с първото съдебно решение собствениците препродават имота и така започва поредица от дела на Община Казанлък с различни нови собственици, за да се стигне до окончателното съдебно решение през 2016г., с което Община Казанлък си връща собствеността върху Детския лагер в Равда.
По този начин Община Казанлък става единствената от всички общини в региона, която успява да си възстанови морски имот по законен път.


Кметът е длъжен да изпълни решението на Общинския съвет, взето на 28 март тази година, коментира за сайта zakazanlak.bg председателят на групата "Експерти за Казанлък" и общински съветник Николай Ибушев.
Той уточни, че продажбата е вид управление на собствеността. Самата продажба като приход на терена в Равда езаложена и в приетия бюджет за тази година на Общината, който също кметът е длъжен да изпълни.
Председателят на групата „Експерти за Казанлък“ Николай Ибушев е препоръчал на кмета, търгът за продажбата на терена в Равда да бъде публичен, с явно наддаване, като първата стъпка за наддаването е 100 хияди лева, а всяка следваща в наддаването да е по 50 хиляди лева.


Сагата „бивш пионерски лагер в Равда“ стана тема на спорове между управляващи и опозиция в местния парламент, след като на последното заседание на Общинския съвет първоначалната тръжна цена на имота бе намалена със 100 хиляди лева.
Предложението за това намаление направи съветникът от БДЦ- ДПС Джамал Папарланов, който от трибуната съобщи, че водил разговори „с г-н Чиликов от Бургас“ и той заявил, че „цената на която Община Казанлък продава имота си в Равда- 1 млн. и 80 хиляди лева, е висока“.
В резултат, 25 от всичките 37 съветника в местния парламент на Казанлък подкрепиха предложението за намаляне на първоначалната тръжна цена за продажба на терен от близо 6 декара, със 100 хиляди лева.


Ако Областната управа и Прокуратурата не протестират и не върнат решението в законовия срок на Общинския съвет в Казанлък, кметът е длъжен да го изпълни и издаде заповед за обявяване на търг за продажбата на терена.
От БСП Казанлък на свой ред обявиха, че от утре в сградата си и чрез отделни граждани събират подписи за запазване на терена на бившия лагер в Равда за общината.

„Оценяваме масовото разпродаване на активите на Община Казанлък като един неефективен и нецелесъобразен начин за пълнене на общинската хазна. БСП винаги е гласувала против декапитализацията на общината и ще продължи тази своя политика“, това разпространиха от БСП Казанлък като изявление от председателя на групата социалисти в Общинския съвет Пламен Караджов, след края на Председателсикя съвет на местния парламент в Казанлък, чийто член е и самият Караджов.