Пускат 12 000 безплатни билета за Европа

Европейската комисия пуска още 12 000 безплатни билета за 18-годишните, за да открият Европа, след успеха на първия кръг на DiscoverEU, информира Economy.bg.

Всички младежи в Европейския съюз, навършили 18 години, ще могат до 11 декември 2018 година да кандидатстват за безплатен билет, който им дава възможността да пътуват из Европа между 15 април и 31 октомври 2019.

Първият кръг на DiscoverEU събра заедно хиляди 18-годишни младежи, които имаха възможност да пътуват из целия Европейски съюз и по този начин изградиха истинска общност в цяла Европа, откривайки културното богатство и многообразието на Стария континент. Участници, които никога не се бяха срещали преди, се свързаха чрез социалните медии и сформираха групи за пътуване от град до град или взаимно гостуване по домовете.

Кандидатите за безплатно пътуване трябва да са навършили 18 години на 31 декември 2018 и да имат готовност да пътуват между 15 април и 31 октомври 2019 за максимален срок от 30 дни. Заинтересованите лица ще трябва да кандидатстват през Европейския младежки портал. Комисията за оценка ще оцени кандидатурите, като кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора в средата на януари 2019.

Одобрените кандидати ще могат да пътуват самостоятелно или в група от най-много пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети. Това ще гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС, също ще имат възможност да участват.

Въз основа на огромния интерес към DiscoverEU и опита, който той предлага на млади хора от целия ЕС, Европейската комисия предложи 700 милиона евро за инициативата по линия на бъдещата програма „Еразъм“ в следващия дългосрочен бюджет на ЕС след 2020. Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с предложението, още 1,5 милиона 18-годишни младежи ще могат да пътуват между 2021 и 2027.

Началото на DiscoverEU бе поставено през юни 2018 с бюджет от 12 милиона евро. Първия кръг бе от 9 юли до 30 септември 2018 г. Повече от 15 000 млади хора получиха възможност да пътуват из Европа благодарениe на DiscoverEU. През тази година, която бе обявена за Европейска година на културното наследство, те имаха възможността да участват в множество прояви, организирани по повод на културното наследство на Европа.