Първото джаз-кафе сервират в Музея на фотографията
За първи път в Казанлък ще бъде „сервирано” джаз-кафе – едно нетрадиционно събитие, което ще разчупи програмата на поредните Празници в Долината на тракийските царе.


Идеята за първото казанлъшко джаз-кафе идва от основния инициатор за провеждането на Джаз фестивала в Долината на тракийските царе музикантката Надя Тончева и директора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства инж. Стефан Папукчиев. Симбиозата между джаз музиката, творческия портрет на джаз музиканта на ХХ век Майлз Дейвис, обстановката в един от най-новите, но и най-амбициозни културни институти в Казанлък – Музея на фотографията, и не на последно място – глътката ароматно кафе в цялата тази нестандартна обстановка, обещава вълнуващи преживявания на казанлъчани и туристите. Към това се прибавя и удоволствието от фотоизложбата „Джаз фест в Долината на тракийските царе”, която ще бъде експонирана под открито небе в уютното пространство до изложбената зала на фотомузея.

Събитието е част от програмата на 11-те празници, посветени на тракийската култура, и ще започне на 27 август от 17.00 часа в Музея на фотографията на ул. "Чудомир".

Празниците започват един ден по-рано – на 26 август, от 12.30 часа с научната конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура” в ИМ "Искра", която ще продължи и на следващия ден от 10.00 часа Традиционната награда на името на поф. Александър Фол ще бъде връчена вечерта на 26 август по време на официалното откриване на празниците на площад „Севтополис” от 20.00 часа.

Джаз концерти в рамките на второто издание на Националния джазов фестивал в Казанлък, анимации за деца, тракийски занаяти и облекла, боди арт, творческа интерпретация на фотограф-художници „Артфест Мултимедия”, френска връзка в изложба-акварели, екопоход до Мегалита над село Бузовград - това са част от събитията в програмата на тракийските празници, които продължават до 28 август вечерта.